Martin van Geel krijgt Zilveren Erepenning voor jarenlange inzet bij Willem II

Martin van Geel bij zijn aanstelling in 2019 (foto: Geert van Erven)

Martin van Geel heeft tijdens zijn afscheid een Zilveren Erepenning gekregen van de gemeente Tilburg. Die kreeg de Goirlenaar van burgemeester Theo Weterings voor zijn jarenlange inzet bij Willem II. Hij speelde er zelf in de jeugd, brak door in het eerste en was jarenlang algemeen directeur bij de Tricolores.

Martin van Geel is een echte Willem II’er en daarvoor krijgt hij nu een Zilveren Erepenning. Hij speelde al in de jeugd en maakte zijn debuut in het eerste op 16-jarige leeftijd. Twee jaar later promoveerde hij met Willem II naar de Eredivisie. Daar trok hij de aandacht van Ajax, waar hij in ’79 naartoe ging. Daarna volgden avonturen in Limburg bij Roda JC en in Rotterdam bij Feyenoord. Vervolgens keerde hij in 1990 terug bij zijn jeugdclub Willem II. Vijf jaar later sloot hij hier zijn carrière af. Hij speelde 377 wedstrijden in alle Nederlandse competities, waarin hij 111 keer scoorde en 19 keer een assist gaf.

Terug bij oude liefde

Na zijn spelerscarrière bewandelde hij als technisch en algemeen directeur bijna hetzelfde pad. Hij begon bij Willem II als technisch directeur om vervolgens naar AZ, Ajax, Roda JC en Feyenoord te gaan. Alleen bij AZ had hij zelf nooit gevoetbald. Daarna kwam hij terug naar Willem II, dat in 2022 degradeerde naar de KKD.

Om orde op zaken te stellen, ontsloeg hij trainer Reinier Robbemond en vertrok technisch directeur Teun Jacobs nog geen dag later. Vanaf dat moment nam Van Geel zowel de rol van technisch als algemeen directeur op zich. Hij trok een – in Nederland relatief onbekende – trainer uit België aan. Inmiddels is hij wereldberoemd in Tilburg, want hij bracht de Tricolores terug op het hoogste niveau in Nederland. Zo is het laatste kunstje van Van Geel bij Willem II een van zijn meest bijzondere: promotie naar de Eredivisie.

Drie periodes

Hij zette zich in drie verschillende periodes in voor Willem II. Hij haalde Europees voetbal, promoveerde naar de Eredivisie en zette ook op commercieel vlak flinke stappen. Zo werd het stadion aangekocht en verbouwd, en groeide de omzet uit bijvoorbeeld horeca en merchandise flink. Voor al die inzet door de jaren heen kreeg Martin van Geel tijdens zijn afscheid een Zilveren Erepenning uit handen van burgemeester Weterings.

LEES OOK:
Martin van Geel stopt na dit seizoen bij Willem II
Martin van Geel stapt na 29 jaar over naar Eredivisie

Pieter Soethout