Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Fout handhaving zorgde tijdens Tilburgse Kermis voor onterechte boetes op Nieuwlandstraat

Een fout bij de gemeente Tilburg heeft ertoe geleid dat zeker zeven bezwaarmakers geen boete hoeven te betalen . De automobilisten kregen die bekeuring op de inmiddels beruchte Nieuwlandstaat. Tijdens de Tilburgse Kermis vorig jaar, mocht er niet gehandhaafd worden tussen 13 en 29 juli, maar dat gebeurde wel.

De verbazing was vorige week groot bij Jeroen Jaspers van de Rechtswinkel Tilburg. Acht bezwaren tegen boetes werden ineens door het Openbaar Ministerie gegrond verklaard. “Niemand bij het OM kon uitleggen waarom de boetes nu ineens wel van tafel gingen.”

Vorig jaar juni ontstond er een boeteregen op de Nieuwlandstraat. De gemeente plaatste een inrijverbod ter hoogte van de zijstraat met de Korte Tuinstraat. Alleen tussen zes en elf uur ’s ochtends mag je er met de auto door en als je een ontheffing hebt. Volgens veel automobilisten was het inrijverbod te onduidelijk. Jaspers stuurde al honderden bezwaren voor dezelfde boete in, maar die werden op acht na stuk voor stuk afgewezen.

“Tijdens de Tilburgse Kermis stond er een bord dat je richting boete stuurde.”

Het OM laat aan Omroep Tilburg weten dat een fout bij de handhaving ervoor gezorgd heeft dat deze acht bezwaarmakers toch gelijk kregen. Ze hoeven hun boete dus niet te betalen. “Er heeft tijdens de Tilburgse Kermis tijdelijk een bord gestaan met de tekst “Centrum uit”, waardoor mensen het afgesloten gebied in werden geleid. Er zou in deze periode niet gehandhaafd worden.”

Het bewuste punt waar je niet in mag op de Nieuwlandstraat (foto: Collin Beijk)

Alleen dat handhaven gebeurde per ongeluk wel volgens justitie. “De handhaving is per ongeluk pas halverwege de dag op 13 juli 2021 uitgezet en op 28 juli 2021 weer te vroeg aangezet.” De afspraak was namelijk dat er tot 29 juli niet gehandhaafd zou worden. Volgens het OM is dit de reden waarom deze bezwaren anders beoordeeld zijn dan alle alle reeds afgewezen bezwaren.

“Bijzonder dat ik deze uitleg als belangenbehartiger niet krijg.”

Jeroen Jaspers valt van de ene in de andere verbazing. “Het is toch bijzonder dat de pers deze uitleg nu wel krijgt en ik als belangenbehartiger niet.” Terwijl hij door de acht toegekende bezwaren bladert, merkt hij dat één daarvan helemaal niet over een boete gaat die op 13 of 28 juli is uitgedeeld. De twee data waarop het volgens het OM mis ging.

“Ik heb hier een bezwaar tegen een bekeuring die is uitgeschreven op 6 juli, waarom die dan ontvankelijk is verklaard, snap ik niet.” Ook bij het OM kunnen ze dat nog niet uitleggen. Jaspers vindt het sowieso apart dat justitie niet in de documentatie heeft uitgelegd waarom de bezwaarmakers gelijk kregen.

“Er staat nog steeds een bord dat je richting een boete stuurt!”

En nu die uitleg er is, is dat weer voer voor discussie volgens Rechtswinkel-jurist Jaspers. “Het OM zegt dat er tijdens de Tilburgse Kermis een bord stond dat automobilisten richting het inrijverbod en een boete stuurde. Alleen zo’n bord staat er nog steeds!”

Daarmee doelt hij op het eenrichtingsverkeer bord dat automobilisten vanuit de Korte Tuinstraat richting het Radiopleintje stuurt. Precies richting het inrijverbod en de bijbehorende boete van 159 euro. Wat Jaspers betreft zijn er daarmee nog steeds genoeg argumenten op de boetes bij de kantonrechter van tafel te krijgen.

LEES OOK:
Deel van honderden boetes in autoluwe straat toch geschrapt: ‘Heel vreemd’
Nieuwlandstraat is ware bonnenkampioen: ‘Je wordt zo bekeuring ingestuurd’
Boeteregen Nieuwlandstraat omdat automobilisten zich laten ‘foppen’
Boeteregen in Tilburgse Nieuwlandstraat: ‘Het is niet duidelijk genoeg!’

Collin Beijk