Boeteregen Nieuwlandstraat omdat automobilisten zich laten ‘foppen’

Foto: Omroep Brabant

In een maand tijd werden er bijna 1.500 boetes uitgedeeld aan automobilisten die Nieuwlandstraat in Tilburg inreden. Dat mag alleen tussen zes en elf uur ’s ochtends. Volgens een verkeersdeskundige wordt de boeteregen veroorzaakt doordat we gewoontedieren zijn en ons zo laten ‘foppen’, maar ook om dat de bewegwijzering van de gemeente een beetje tegenstrijdig is.

“Verboden in te rijden zonder verkeersontheffing tussen 11.00 en 06.00 uur. Boete 159 euro!” Het bord lijkt overduidelijk, maar toch zien veel automobilisten het over het hoofd. Tot 1 juli mocht je ook via de Korte Tuinstraat altijd de Nieuwlandstraat in. Een uurtje posten op dit punt en de kans is groot dat je zeker tien automobilisten een bekeuring bespaard.

Zo’n 1.500 automobilisten gingen al de fout in bij de Nieuwlandstraat. “Het eerste wat opvalt als je hier rijdt is een bord met voetgangers. Dat zou je als automobilist meteen aan het denken moeten zetten of je hier überhaupt wel mag rijden”, legt verkeersdeskundige Ruud Hornman van Breda University uit. Hij wijst erop dat de voetgangerszone ook op het wegdek staat aangegeven. “Aan alle kanten wordt duidelijk gemaakt dat je een voetgangersgebied ingaat.”

“Het verbod gaat de klok om en dat is lastig om een oogopslag gezien te hebben. “

Wat volgens Hornman wel bijzonder is, is dat er een tijdvenster aanhangt. “Van elf uur ’s morgens tot zes uur ’s morgens. Het verbod gaat de klok om en dat is lastig om een oogopslag gezien te hebben.” Toch is er volgens hem keurig voldaan aan de waarschuwing om aan te geven dat je de Nieuwlandstraat niet in mag rijden ter hoogte van de Korte Tuinstraat.

“We zijn enorme gewoontedieren. Dus iemand die hier sinds jaar en dag doorheen rijdt, laat zich gemakkelijk foppen.”

Buurtbewoonster Liek Naninck gaf eerder al aan dat de situatie heel onduidelijk is, maar is dat ook zo, of zijn mensen nou zo dom? “Ik geloof niet dat mensen zo dom zijn, maar we zijn enorme gewoontedieren. Dus iemand die hier sinds jaar en dag doorheen rijdt, laat zich gemakkelijk foppen. Zeker als je de lokale media niet goed hebt gevolgd en wat te denken van degene die hun navigatiesysteem volgen”, legt Hornman uit.

“Een extra waarschuwing in de Tuinstraat dat je niet meer linksaf mag de Nieuwlandstraat in, dat kan wel.”

De hoogte waarop de waarschuwingsborden geplaatst zijn is volgens hem geen probleem. “Als je ze lager hangt, rijden de vrachtwagens er tegenaan.” Wat Hornman betreft is het verbod als door de Nieuwlandstraat zelf rijdt ook voldoende duidelijk. “Maar een extra waarschuwing in de Tuinstraat dat je niet meer linksaf mag de Nieuwlandstraat in, dat kan wel.” Rechtsaf mocht al niet omdat de Nieuwlandstraat eenrichtingsverkeer is, dus is keren de enige optie.

Foto: Omroep Brabant

Hij wijst naar het bord voor hem. Daarop staat een pijl naar links precies de weg waar je dus alleen ’s morgens tussen zes en elf in mag rijden om bijvoorbeeld winkels en horeca te kunnen bevoorraden. “Als ik hier als automobilist kom aanrijden, denk ik: ik moet hier linksaf. Dan kijk ik naar rechts of er verkeer aankomt en ik check nog even of er fietsers van links komen. Als ik dan optrek, is de kans erg groot dat ik die waarschuwingsborden helemaal over het hoofd zie.”

“Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt.”

Er hebben zich al veertig gedupeerden gemeld bij de rechtswinkel in Tilburg. Dat aantal loopt nog altijd op. “Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt”, zegt Jos van Roestel van de rechtswinkel. “Ik denk dat dit mensen zijn die normaal gesproken nooit een verkeersboete krijgen. Ik merk dat ze heel verontwaardigd zijn. ‘Ik gedraag me heel normaal in het verkeer en dan overkomt mij dit’, zeggen ze dan.”

Inmiddels is er zo’n 230.000 euro aan boetes uitgeschreven door de gemeente Tilburg. Dat geld gaat overigens niet naar de gemeente, maar naar de schatkist. Van Roestel schat in dat de klagers succes hebben en wellicht een lagere boete krijgen. “Er is eigenlijk niks veranderd. De weg ziet er verder hetzelfde uit. Je kunt er op dezelfde manier doorheen rijden.” Hij ziet een rechtszaak dan ook met vertrouwen tegemoet.

LEES OOK: Boeteregen in Tilburgse Nieuwlandstraat: ‘Het is niet duidelijk genoeg!’

Collin Beijk