Boeteregen in Tilburgse Nieuwlandstraat: ‘Het is niet duidelijk genoeg!’

Verkeersituatie Nieuwlandsstraat (Foto: Julia Meijer)

Sinds 1 juli is het stuk van de Nieuwlandstraat ter hoogte van het Radiopleintje autoluw gemaakt. 1446 boetes in minder dan anderhalve maand is het gevolg. Volgens velen is dit niet duidelijk genoeg aangegeven en een grote groep mensen gaat hier tegen in beroep. Zo ook Liek Naninck: “Het gaat me niet om het geld, maar het is een principekwestie.”

Volgens Liek Naninck zijn er een paar dingen mis met de hele situatie. “De borden hangen te hoog en ze zijn niet duidelijk genoeg.” De Gemeente Tilburg heeft eerst alleen waarschuwingen afgegeven, tot 1 juli. Zelf is ze op 2 juli doorgereden zonder het zich te realiseren, precies de dag nadat het waarschuwen vanuit de gemeente stopte en ze met beboeten begonnen. “Ik rijd daar al jarenlang en het is simpelweg niet duidelijk genoeg.”

Verkeer vanuit de Korte Tuinstraat
Het verkeer wat vanuit de Korte Tuinstraat aan komt rijden zorgt voor een probleem van een hele andere orde volgens Liek. “Wanneer zij zich realiseren dat ze er niet recht en niet links mogen inrijden, is de enige oplossing om achteruit terug te rijden. Dat is natuurlijk super gevaarlijk.”

“Het voelt een beetje als de kas spekken. De gemeente moet juist meedenken met haar burgers”, aldus Liek. Ze heeft de oproep om in beroep te gaan op een Tilburgse Facebook-pagina geplaatst. Ze kreeg veel reacties op haar bericht, waaronder mensen die nu ook in beroep gaan. “Er zeggen ook veel mensen dat je gewoon beter moeten opletten, maar ik denk dat niemand daar voor de lol in rijdt. Iedereen wil zich aan de regels houden.”

Uniek voor een verkeerssituatie
Op maandagochtend hebben er zich al 17 mensen gemeld bij Rechtswinkel Tilburg om een gezamenlijk beroep in te dienen. “Dat is naar mijn weten nog nooit bij ons gebeurd om een verkeerssituatie”, vertelt Jos van Roestel van Rechtswinkel Tilburg. “De meeste mensen die bij ons komen zeggen dat ze het niet wisten of niet gezien hebben.”

Gemeente Tilburg
De gemeente is op de hoogte van het forse aantal boetes, maar geeft ook aan dat het al een tijd geleden is aangekondigd. Ook is het gele waarschuwingsbord nog geplaatst om weggebruikers op de hoogte te stellen. Na het zomerreces zal er mogelijk geëvalueerd worden met de betrokken ambtenaren om te zien of er op andere wijze in informatie moet worden voorzien.

Liek voelt zich gesterkt in het feit dat ze met zo veel mensen in beroep gaan tegen de boetes. “De gemeente is een gemeente door haar burgers, zij zou mee moeten denken aan een duidelijkere oplossing.” Zij hoopt op een duidelijke situatie voor alle weggebruikers. “Je hebt immers maar één paar ogen.”

Julia Meijer