Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Minder bussen in Tilburg door tekort aan chauffeurs

Foto: Collin Beijk

De komende tijd rijden er minder bussen van Arriva in en rondom Tilburg en de regio West-Brabant. Arriva gaat vanaf 30 mei met een vakantiedienstregeling rijden, omdat er een tekort is aan buschauffeurs.

Dat betekent dat een aantal lijnen in frequentie achteruit gaat, waardoor je wat langer moet wachten op je bus. In het oostelijke deel van onze provincie blijven de bussen wel gewoon volgens de normale dienstregeling rijden, meldt Omroep Brabant.

Zes weken tot de ‘gewone’ vakantiedienstregeling
De maatregel gaat zes weken duren, en daarna gaat vanaf 9 juli de ‘gewone’ vakantiedienstregeling in. Geadviseerd wordt om de reis vooraf te plannen via de reisapps.

“Tachtig tot negentig procent van onze reizigers gaat er niets van merken, omdat zij in de spits reizen”, zegt Pieter Thielen, woordvoerder van Arriva. “En tijdens drukke tijden blijven de bussen gewoon volgens schema rijden.”

Volgens Thielen is er een tekort aan buschauffeurs door krapte op de arbeidsmarkt. “We zijn voortdurend bezig om mensen te werven, maar zoals in zoveel sectoren is het lastig om aan personeel te komen”, zegt hij.

Naweeën van de coronapandemie
Daarnaast spelen de naweeën van de coronapandemie parten bij de busmaatschappij. “Onze opleidingsklassen voor toekomstige chauffeurs zijn niet doorgegaan tijdens corona, en dat moet worden ingehaald”, aldus de woordvoerder. “Ook zijn er mensen met uitgestelde operaties vanwege de pandemie, zij zijn momenteel nog niet inzetbaar.”

Allemaal redenen om de vakantiedienstregeling vroeger in te laten gaan. Veel schoolbussen blijven wel volgens de normale dienstregeling rijden. Ook komen er op sommige plekken juist extra ritten.

Volgens Arriva zijn er nog altijd twintig procent minder reizigers dan vóór corona. De dienstregeling van de bussen in Brabant is hier te zien.

LEES OOK:
Busvervoer gaat ‘plat’ rond Tilburg: ‘Chauffeurs lopen op hun tandvlees’
Busreizigers ’s avonds de pineut, Arriva snijdt fors in dienstregeling

Omroep Brabant