Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Deel van honderden boetes in autoluwe straat toch geschrapt: ‘Heel vreemd’

De Nieuwlandstraat vanuit de Korte Tuinstraat (foto: Collin Beijk)

Het regende sinds vorig jaar duizenden boetes in de Tilburgse Nieuwlandstraat. Honderden mensen maakten bezwaar, maar moesten de boete toch betalen. Alleen zijn ineens acht bezwaren gegrond verklaard door justitie. Jeroen Jaspers van de Rechtswinkel Tilburg is verrast. “Ik kan dit echt niet verklaren.”

De soap rond de Nieuwlandstraat in Tilburg begon vorig jaar juni. De gemeente wil het Dwaalgebied autoluw hebben en plaatste een inrijverbod ter hoogte van de zijstraat met de Korte Tuinstraat. Alleen tussen zes en elf uur ’s ochtends mag je er met de auto door en als je een ontheffing hebt.

Volgens veel automobilisten stond het inrijverbod onduidelijk aangegeven. De gemeente paste de verkeersborden en bestrating ook tussentijds aan. Dat gebeurde nadat er in de eeste twee maanden van het inrijverbod een ware boeteregen ontstond: Zo’n 4000 bekeuringen van 159 euro.

“Ik heb acht dozen bezwaren verstuurd, maar die kwamen allemaal terug.”

Met name die tussentijdse aanpassingen waren voor veel automobilisten en de Rechtswinkel Tilburg reden om bezwaar in te dienen bij justitie. “Ik heb in totaal acht negen dozen aan bezwaren gestuurd. Die kwamen de afgelopen weken allemaal afgewezen terug”, vertelt Jeroen Jaspers van de rechtswinkel.

‘Helaas pindakaas’ dacht Jaspers, maar tot zijn verbazing werden vorig week ineens twee bezwaren wel toegewezen en deze week weer een paar. “De verklaring is dat de officier van justitie geen goede afweging kan maken op basis van de informatie die er is.”

“Niemand kan uitleggen waarom de boetes nu ineens wel van tafel gaan.”

Jaspers snapt er niets van. “De situatie en de bezwaren zijn exact hetzelfde als bij degene die eerder afgewezen zijn.” Uiteraard zocht hij contact met het Openbaar Ministerie. “Niemand kan mij daar uitleggen waarom de boetes nu ineens wel van tafel gaan.” Het lijkt er volgens hem op alsof iemand bij justitie is ‘wakker geworden’ en inziet dat er echt iets mis was op de Nieuwlandstraat.

De afgewezen bezwaren lagen al bij de kantonrechter zodat die er over kan oordelen, maar de rechtswinkel stuurt de gegronde bezwaren nu na. “Ik hoop vooral dat het kantongerecht de zaak naar voren haalt en alles in één keer behandelt. Dat scheelt iedereen heel veel tijd en energie.”

“Het OM moet van heel goede huize komen om dit nog uit te leggen.”

De jurist van de rechtswinkel verwacht dat de rechter heel kritisch gaat zijn op het OM. “Ze moeten wel van heel goede huize komen om dit nog uit te leggen.” Want Jaspers is van mening dat als acht bezwaarmakers gelijk krijgen, alle bezwaarmakers daar recht op hebben.

“Ik had dit echt niet verwacht en hoop dat alle bezwaarmakers van die eerste twee ‘onduidelijke maanden’ op de Nieuwlandstraat in het gelijk gesteld worden”, besluit de jurist. Mocht dat gebeuren, dan scheelt dat de schatkist ruim 53.000 euro.

LEES OOK:
Nieuwlandstraat is ware bonnenkampioen: ‘Je wordt zo bekeuring ingestuurd’
Nog altijd 650 boetes per maand in autoluwe Nieuwlandstraat in Tilburg
Boeteregen Nieuwlandstraat omdat automobilisten zich laten ‘foppen’
Boeteregen in Tilburgse Nieuwlandstraat: ‘Het is niet duidelijk genoeg!’

Collin Beijk