Drag Kids maakt al deze jonge, dappere ‘queens’ in één klap onsterfelijk

De documentaire Drag Kids die gaat over vier jonge kinderen in de uitbundige wereld van drag is te zien in Club Smederij. (foto van dragqueen)

De documentaire Drag Kids gaat over vier jonge kinderen in de uitbundige wereld van drag en is zondagmiddag 16 oktober te zien in Club Smederij. Voor deze editie van Smederij Cinema zijn leden van het Brabantse draghouse House of Salvia uitgenodigd om met het publiek na te praten over de film en een dragperformance te verzorgen. Drag voor alle leeftijden, dus ook voor bijvoorbeeld kids van groep 8.

De Canadese documentaire Drag Kids van regisseur Megan Wennberg volgt vier kinderen. Stephan (9), Nemis (9), Jason (11) en Bracken (11) hebben een passie voor extravagante, campy kleding en make-up. De drie jongens treden op – vaak tussen volwassen dragqueens – als Laddy GaGa, Queen Lactatia en Susan Bee Anthony.

Naast deze jongens is het Canadese meisje Bracken te zien in de film. Aan iemand als zij zullen de meeste mensen alleen niet meteen denken als je het hebt over dragqueens, maar ze is minstens zo fanatiek als het gaat om uitzinnige uitdossingen, en de ins en outs van de dragcultuur.

De 80 minuten durende film toont de vier kinderen in het dagelijks leven. In veel opzichten zijn het gewone kinderen, maar met een bijzondere hobby. Ze zijn pas echt happy als ze verkleed op een podium dansen, zingen of playbacken. De vier hebben ouders die hen steunen, maar krijgen ook te maken met mensen die het ongepast vinden voor kinderen.

De film Drag Kids is Engelstalig, heeft geen ondertiteling en wordt gepresenteerd in samenwerking met Pop Up Cinema.

Nagesprek met mensen van draghouse

Na de film volgt er een gesprek met Emily Salvia, Liza Salvia en Vicky ViQueen van House of Salvia, een Brabants draghouse voor ‘ongewone’ dragperformers. Verwacht het onverwachte. Ook zullen zij na afloop van de film een performance verzorgen.

Over het draghouse zelf

Bij House of Salvia gaat het in de eerste plaats om kunst, liefde, familie en talent. De leden hebben stuk voor stuk een eigen talent waarmee ze op weten te vallen. Een talent dat in de ‘reguliere’ wereld misschien nooit tot zijn recht zou komen. House of Salvia biedt een platform om deze entertainers een stem te geven.

Lees ook:
Smederij Cinema – Beats: over vriendschap en de illegale Rave scene
Pop Up Cinema en UvT – Vrijheid en keerzijde van web en sociale media
Film en debat: Het leven van een klokkenluider
More Human Than Human – de relatie tussen mens en robot

Kees-Luc Simons