Pop Up Cinema en UvT – Vrijheid en keerzijde van web en sociale media

De vrijheid die internet en sociale media hebben gebracht voor de onderdrukten van deze wereld is van onschatbare waarde. Maar die vrijheid heeft ook een keerzijde. Het web is één grote verzamelbak van persoonlijke informatie, en dus koren op de molen van regimes. De docu Black Code toont dan ook de rol van het web in de strijd voor democratie en vrijheid wereldwijd. Van Tibet tot Syrië.

De wereldwijde en ongrijpbare aard van internet heeft, behalve veel democratische voordelen, ook nadelen. Zo zijn de gebruikers slecht beschermd als het aankomt op persoonsgegevens en privacygevoelige informatie. Dit werpt een nieuw licht op ons begrip van vrijheid van meningsuiting en het recht op privacy. De film toont hoe mensen die anders denken en die strijden voor vrijheid, internet gebruiken in hun strijd. Maar hij laat ook zien hoe regimes het web gebruiken om hun onderdanen de mond te snoeren.

Tibetaanse monniken proberen om vanuit India het toeziend oog van China te omzeilen. Om er dan zo informatie in en uit Tibet te krijgen. Syrische burgers die al gemarteld werden door het regime voor wat ze maar op Facebook zetten. Braziliaanse activisten die sociale media gebruiken voor het verspreiden van afwijkend nieuws. En een Pakistaanse die strijdt voor mensenrechten, maar dan te maken krijgt met geweld op het web. Dat ten slotte omslaat in echt, fataal geweld.

Black Code berust op het gelijknamige boek uit 2013 van professor Ron Deibert uit Amerika. Dat gaat al met al over rechten in de tijd van nu en van internet. Deibert is directeur van The Citizen Lab. Dit is een organisatie die burgers informeert over, en waarschuwt voor, overheden die strikt informatie verzamelen. Hun missie is dan ook ‘to watch the watchers’.

De film draait dinsdag 14 mei vanaf 20.00u in De Nieuwe Vorst.

Kees-Luc Simons