Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

More Human Than Human – de relatie tussen mens en robot

Op dinsdag 17 september draait in het Future Lab van de LocHal de documentaire ‘More Human Than Human’, waarin de relatie tussen mens en robot centraal staat. De opkomst van kunstmatige intelligentie brengt interessante vragen met zich mee over een maatschappij waarin robots samenleven met de mens. Na afloop leidt Silvia de Conca dan ook een debat over het thema. Zij is onderzoeker en expert op dit gebied.

Het Future Lab – Pop up Cinema presenteert de vertoning samen met de Universiteit van Tilburg; in het bijzonder in het kader van het 25-jarig bestaan van TILT (Tilburg Institute for Law, Technology, and Society). Pop up Cinema vertoont dus elke maand films met de thema’s technologie, data en toekomst.

More Human Than Human – Een film van Femke Wolting & Tommy Palotta

Kunstmatige intelligentie is overal. We hebben, vaak onbewust, er al een relatie mee. We vinden het bijvoorbeeld doodnormaal dat we kunnen praten tegen de ‘robot’ op onze telefoon. Maar wat betekent het als KI nog verder ontwikkelt? Zal het hebben van een liefdesrelatie met een algoritme normaal worden? Of is het juist wellicht toch de grootste bedreiging voor de mens?

De makers van de docu weten een krachtig filosofisch betoog neer te zetten. Dat doen ze al met al aan de hand van een mix aan interviews en sciencefictionbeelden. Maar ook door vragen te stellen over menselijk gedrag, identiteit en ethiek. Hun zoektocht doet ons beseffen hoe kunstmatige intelligentie ons leven, en dat van onze nazaten, kan beïnvloeden. Technologie zal de mens dus verder vormen. Maar wie weet wie, wat of hoe we dan zullen worden?

Meer info over deze ‘Film en Debat’ staat op de site van Pop up Cinema.

Kees-Luc Simons