Nieuwe wijk in Tilburg: in 2023 start de bouw van 720 huizen

Nieuwe wijk Smariuskade (foto: gemeente Tilburg)

De bouw van een nieuwe wijk in Tilburg gaat in het voorjaar van 2023 van start. De wijk heet de Smariuskade en heeft ruimte voor 720 huizen.

Begin volgend jaar wordt het terrein klaar gemaakt voor de bouw van de nieuwe wijk. Wanneer alles goed gaat, begint de bouw in de herfst van 2023. Daarna duurt het minstens vier jaar voordat de wijk klaar is.

Ruimte voor sociale huur
In de wijk worden verschillende soorten huizen gebouwd. Er komen bijna 600 koop -en huurappartementen. Daarnaast komen er 68 huizen met een tuin. De rest van de huizen die gebouwd worden, hebben een terras of binnenplaats. De huizen worden verdeeld over vier gebieden en er komt ook een woontoren van 75 meter hoog.

Een op de vijf huizen wordt gebouwd voor de sociale huur sector. Ook valt tien procent van de huizen in de middenhuur. Dat wil zeggen dat de huurprijzen niet hoger liggen dan 950 euro. Dat heeft de gemeente zo bepaald.

Naast het bouwen van huizen moet er ook genoeg groen bij komen. Er komt bijvoorbeeld een stadspark en er worden nieuwe bomen geplant aan het kanaal.

Meer verkeersdrukte
Nieuwe huizen betekent meer mensen. Daardoor rijden er ook meer auto’s. Het is altijd al druk rond de Hasseltrotonde. Daarom worden er nieuwe wegen gebouwd om de drukte te verminderen. Daardoor hoeven mensen die naar Tilburg-Noord willen, niet meer over de rotonde.

Pieter Soethout