Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Smederij Cinema – Beats: over vriendschap en de illegale Rave scene

Club Smederij nodigt je uit om mee te raven met Beats - scène uit de film

TILBURG – Smederij Cinema lijkt het jaar goed te beginnen. Deze keer een fictiefilm die is gebaseerd op ware feiten. Club Smederij nodigt je daarom uit om mee te raven op de beats van de film Beats. Op donderdag de 23e slechts één keer te zien in Tilburg. De film is zowel gesproken als ondertiteld in het Engels.

In 1994 werd in Groot-Brittannië de ‘Criminal Justice and Public Order Act’ aangenomen. Dit is een wet die het verbood om met meer dan twintig mensen samen te komen om te luisteren naar muziek die ‘geheel of voornamelijk als kenmerk heeft een opeenvolging van repetitieve beats’. Ofwel: een verbod op raves, de undergroundfeesten van de opkomende housecultuur.

Het verhaal dat de film Beats vertelt

In het Schotland van 1994 zetten de boezemvrienden Johnno en Spanner intussen alles op alles om toch een illegale rave te bezoeken. Het moet de laatste grote uitspatting van de zomer worden, en daarmee misschien ook wel een afscheid van hun vriendschap. Hun jeugd in een niksig Schots stadje loopt ten einde. En zonder het uit te spreken weten ze beiden dat hun levens andere richtingen zullen inslaan. De stille en slimme Johnno zal vertrekken, terwijl ongeleid projectiel Spanner achterblijft tussen de criminele vrienden van zijn gewelddadige oudere broer. Maar dat is van later zorg. Eerst moeten ze op dat feest zien te komen.

In fraaie zwart-witbeelden en op het opzwepende ritme van underground house uit de nineties toont Beats de aanloop naar hun anarchistische feestnacht. Die intieme film over groei naar volwassenheid is daarnaast slim verweven met de politieke dimensies van een subcultuur die weigert in de pas van de hokjesgeest te lopen.

Na afloop van de film praat het publiek na met Mark van Bergen. Hij is muziekjournalist en docent electronic dance music aan Fontys Academy for Creative Industries. Ook startte hij als ‘huisbaas’ het danceplatform This Is Our House.

Smederij Cinema, films die gedachten willen kunnen smeden, is een initiatief van Pop Up Cinema & Club Smederij.

Kees-Luc Simons