Gemeente wil flexwoningen voor spoedzoekers en vraagt subsidie aan

Bij onder andere dit lege veld bij de Dr. Bloemenlaan komen flexwoningen.(beeld: Gemeente Tilburg).

De gemeente Tilburg heeft een subsidie van twee miljoen euro aangevraagd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het gaat om de bouw van zogeheten ‘flexwoningen’: kant -en-klare huurappartementen voor mensen die snel en tijdelijk woonruimte nodig hebben.

Net als in het rest van het land, kampt ook Tilburg al langer met een woningtekort. De gemeente maakte eerder al bekend dat er zo’n 1500 woningen per jaar bijgebouwd worden, in plaats van het eerder berekende 950 woningen.

Overspannen woningmarkt
De tijdelijke appartementen kunnen een oplossing bieden, volgens Yusuf Celik, wethouder Wonen, Wijken en Integratie: “Het bouwen van flexibele woningen is een manier om de grootste nood op de woningmarkt aan te pakken. De flexwoningen zijn voor mensen die met spoed woonruimte nodig hebben en nu nauwelijks kans maken op de overspannen woningmarkt.”

Flexwoningen zijn appartementen of studio’s die binnen een paar maanden op te bouwen zijn. De huurder mag daar vaak twee of vijf jaar wonen. Het zou de overspannen woningmarkt tijdelijk verlichten en de huurder de kans geven om bijvoorbeeld wachttijd op te bouwen voor een sociale huurwoning.

Twee miljoen euro
Vooral jongeren, studenten, mensen met een verblijfsstatus of inwoners die na een scheiding of faillissement dringend op zoek zijn naar woonruimte, maken kans op zo’n tijdelijke woning. De gemeente vraagt in totaal twee miljoen euro aan voor tijdelijke woningen bij de Dr. Bloemenlaan, de Bijsterveldenlaan, Meerkoldreef (voormalige Jan Lighthartschool) en Laarveld Oost. De bedoeling is dat de woningen zo’n 15 jaar blijven staan.

De kant-en-klare woningen worden verhuurd door woningcorporaties WonenBreburg, TBV Wonen en Tiwos. Dit najaar verwacht de gemeente meer te kunnen zeggen over de haalbaarheid van dit idee en of het bedrag aan Tilburg wordt toegekend.

LEES OOK:
Tilburg zit vol, toch 25.000 nieuwe woningen voor 2040
Spoedzoekers niet meer op straat, Tilburg bouwt noodappartementen

Edita Saakian