Deel van Tilburgse studenten krijgt toch energietoeslag, ondanks advies van overheid

Foto: Collin Beijk

Een deel van de Tilburgse studenten kan vanaf donderdag energietoeslag aanvragen. Hiermee wijkt Tilburg af van de landelijke regels. Studenten met eigen woonruimte kunnen in Tilburg 1300 euro toeslag krijgen.

Volgens de landelijke regels hebben Nederlandse studenten geen recht op de energietoeslag, omdat veel van hun nog bij de ouders wonen of de energiekosten delen met medebewoners. Gemeente Tilburg ziet dit niet zo, omdat studenten met een zelfstandige woonruimte dezelfde energiekosten hebben als niet-studenten.

Voorwaarden
Het kabinet besloot eerder al om de energietoeslag te verhogen van 800 naar 1300 euro, dit geldt vanaf donderdag dus ook voor studenten. Om in aanmerking te komen voor de energietoeslag, moet de student een eigen adres met eigen voordeur hebben.

Verder moeten ze een eigen keuken, wc en badkamer hebben die niet gedeeld wordt met andere huishoudens. Ook moet de student de energiekosten van de eigen rekening betalen.

Verlenging aanvraagtermijn
Alle huishoudens in Tilburg die vóór 15 september de energietoeslag van 800 euro hebben ontvangen, krijgen 6 oktober automatisch de extra toeslag van 500 euro op hun rekening. Wie de energietoeslag krijgt vanaf 15 september, zoals studenten, ontvangen het totaalbedrag van 1300 euro.

De gemeente verlengt ook het aanvraagtermijn van de energietoeslag. Huishoudens en studenten kunnen tot en met 31 december de toeslag aanvragen. Volgens de gemeente heeft 95 procent van inwoners met een laag inkomen de energietoeslag ontvangen, dat zijn zo’n 14.750 huishoudens.

De gemeente hoopt met de verlengde periode nog meer huishoudens te bereiken. Het aanvraagformulier voor de energietoeslag is te vinden op de website van gemeente Tilburg.

Edita Saakian