Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Metropole Orkest en Maria Mendes: fado en jazz prachtig in harmonie

Het grote pop- en jazzorkest Metropole Orkest komt samen met de veelzijdige jazzzangeres Maria Mendes naar de Tilburgse Concertzaal.
Maria Mendes | Foto: Nathalie Hennis

Het grote pop- en jazzorkest Metropole Orkest komt woensdag 21 september samen met jazzzangeres Maria Mendes en pianist John Beasley naar de Tilburgse Concertzaal.

Vanuit Portugal, het land waar ze vandaan komt, en haar huidige thuis in Rotterdam heeft Mendes inmiddels over zowat de hele wereld gereisd. Tijdens al die reizen is ze tot nog toe als zangeres beïnvloed door heel wat muziekstijlen. Op haar nieuwste album, Close to Me (uit 2019), verkent ze voor het eerst de fado, de melancholische muziek die zijn oorsprong vindt in Portugal. Maar naar het zich laat aanzien is het album niet gemaakt vanuit een traditionele kijk op deze stijl. Door samen te werken met pianist en producer John Beasley en het Metropole Orkest heeft zangeres Maria Mendes namelijk een geheel eigen stijl gevormd als het gaat om de muziek van haar land van herkomst.

Met Close to Me vielen Maria, John en het orkest al in de prijzen bij de Edison Jazz Awards 2020. Dat was in de categorie Jazz Vocaal Nationaal.

Live

Dit jaar gaat een langgekoesterde wens van de zangeres in vervulling. Want ze mag het project Close to Me live gaan uitvoeren. Vandaar dat Maria Mendes dit jaar samen met John Beasley en het Metropole Orkest langs zalen in het land aan het touren is.

Het concert dat ze hier in Tilburg gaan geven wordt samen door Schouwburg Concertzaal Tilburg en muziekpodium Paradox gepresenteerd.

Maria Mendes is muzikaal gezien een wereldburger. Geen wonder als haar werkterrein zich sowieso al uitstrekt over drie continenten. Dat houdt in dat de invloeden die zij er opdeed allemaal verwerkt zijn in haar muzikale concept – jazznu.com

Je hebt als luisteraar geen voorkennis nodig om de schoonheid van Close To Me te begrijpen – allaboutjazz.com

dirigent Jochen Neuffer zang, composities en arrangementen Maria Mendes piano Cédric Hanriot akoestische bas Jasper Somsen drums Mário Costa

Lees ook:
Maria Mendes en Vincent Houdijk: concert met publiek en livestream
Metropole Orkest & Lalah Hathaway: een groot eerbetoon aan haar vader

Kees-Luc Simons