Spoedzoekers niet meer op straat, Tilburg bouwt noodappartementen

Impressie van het complex (beeld: Jan Snel B.V)

Huurders die met spoed opzoek zijn naar een nieuwe woning na bijvoorbeeld een echtscheiding en mensen die doorstromen vanuit een zorginstelling, krijgen het wellicht makkelijker met het vinden van een woning. Het plan is namelijk om aan de Ringbaan Zuid 96 kleine wooneenheden te realiseren voor deze groep huurders of spoedzoekers.

Er is een groot tekort aan sociale huurwoningen voor eenpersoons huishoudens in Tilburg en omgeving. Particulier huren zit er financieel gezien vaak ook niet in voor deze groep huurders.

Tijdelijke appartementen
Er komt een mix van huurders te wonen. Het gaat om mensen die uitstromen uit een zorginstelling zoals Prisma, RIBW Brabant en SMO Traverse. De andere groep huurders die kunnen intrekken zijn mensen die met spoed opzoek zijn naar onderdak na bijvoorbeeld een gedwongen verkoop van hun huis. De bedoeling is dat het complex maximaal 15 jaar beschikbaar is voor bewoning.

Als de plannen doorgaan komt het complex aan de Ringbaan Zuid, tussen het politiebureau en het zwembad. Eerder al werden noodwoningen gesloopt om plaats te maken voor het gebouw. Het complex moet vijf verdiepingen krijgen met 96 woonruimtes. Bovendien komt er een ontmoetingsruimte en gezamenlijke keuken in te staan.

Gesprek met omwonenden
Via een versnelde procedure kan de bouw van het complex al midden 2023 beginnen. In het najaar van 2023 verwacht de gemeente de eerste bewoners. Voordat dat zover is worden omwonenden binnenkort ingelicht door woningcorporatie Tiwos en de zorginstellingen. Daarna kan nog bezwaar worden ingediend.

Edita Saakian