Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Louis Bouwmeesterplein: woontorens en binnentuin, maar zorgen over parkeerdruk

Een impressie van het nieuwe gebied (bron: BPD/Gemeente Tilburg).

Het plan om woningen aan het Louisbouwmeesterplein te vervangen door zo’n 430 nieuwe, trok veel mensen naar het gemeentehuis donderdagavond. De gemeente en projectontwikkelaar BPD organiseerden een bijeenkomst. Omwonenden en geïnteresseerden konden hun zorgen kwijt en zelf ook ideeën opgooien. Zorgen over de toename van parkeerdruk in die wijk voerde de boventoon.

Als alles volgens planning verloopt, worden de appartementen en winkels aan het Louis Bouwmeesterplein in 2026 gesloopt. Daar komen 430 woningen in vier woontorens en een binnentuin voor terug. De oude parkeergarage wordt vervangen door een nieuwe. Vooral bij dat laatste zette veel omwonenden vraagtekens.

Als de nieuwe plannen doorgaan, kan dat voor extra parkeerdruk zorgen. Daar waren veel aanwezigen het over eens. De parkeergarage wordt gesloopt en maakt plaats voor een nieuwe. In plaats van 595 parkeerplaatsen komen er 600. De buurt krijgt er dus vijf bij. Terwijl het aantal nieuwe woningen daar flink stijgt.

Minder auto’s
Voor de toekomstige nieuwe bewoners worden alvast 140 parkeerkaarten gereserveerd. Maar het liefst ziet de gemeente dat mensen die in de stad wonen zo min mogelijk de auto pakken. “Klinkt natuurlijk heel goed, maar dat is niet heel realistisch, toch?”, merkte een omwonende op. Zij woont zelf in de nieuwe appartementen aan de Kloosterstraat. Ze geeft toe dat ze bijna nooit de auto gebruikt. “Maar je kunt er toch niet van uitgaan dat iedereen zo denkt?”

Toch lijkt de gemeente erin te geloven. “In de parkeergarage komen ook opties voor deelmobiliteit. Denk aan auto’s en scooters.” Het plan staat nog in de kinderschoenen. Voordat het plan van start kan, moeten huidige bewoners van de appartementen akkoord gaan met het bod van projectontwikkelaar BPD. Ondanks de zorgen over parkeerdruk, lijken de meesten toch positief over de plannen. “Dit hele gebied ziet er nu gewoon troosteloos uit”, stelt een van de aanwezigen.

Slopen
De huidige bewoners aan het Louis Bouwmeesterplein worden uitgekocht, is het plan. Een aantal geeft al aan door te willen schuiven naar de nieuwbouwappartementen. Maar dat is nog niet rond. De winkels aan het Louis Bouwmeesterplein, waar de appartementen boven zitten, zijn al in bezit van de projectontwikkelaar. “Die winkels komen niet meer terug. Wel komen daar wellicht andere voorzieningen, zoals een huisarts.”

Begin 2024 nemen het college een besluit over het ontwerp. Daarna kijkt de omgevingscommissie er nog eens kritisch naar. Als alles volgens planning loopt, kunnen de woningen in 2026 gesloopt worden.

LEES OOK:
Louis Bouwmeesterplein op de schop, dit is wat we tot nu toe weten
Gemeente geeft aan: ‘Tilburg voorlopig niet op slot’
Tilburg tekent woondeal: 1.611 huizen per jaar

Edita Saakian