Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Louis Bouwmeesterplein op de schop, dit is wat we tot nu toe weten

Deze woningen en winkels moeten plaatsmaken voor nieuwbouw (Foto: Ritchie van Rijswijk).

De gemeente heeft in samenwerking met ontwikkelaar BPD ambitieuze plannen voor het gebied bij het Louis Bouwmeesterplein. Zo wordt de parkeergarage gesloopt en komt in plaats daarvan een nieuwe en moeten appartementen en winkels gesloopt worden.

De omgeving bij het Louis Bouwmeesterplein moet op de schop. Ontwikkelaar BPD wil de flat aan de Schouwburgring slopen om een start te maken met de vernieuwing van het gebied. Daarvoor in de plaats moeten minimaal 340 woningen komen.

Woonplan
In het plan van de gemeente valt te lezen dat er de laatste jaren vooral voor starters wordt gebouwd. Bij het Louis Bouwmeesterplein moet er dan ook gebouwd worden voor mensen die langer in de binnenstad willen verblijven. Dat betekent dat er meer gebouwd moet worden voor de (middel)dure huur- of koopsector.

Bovendien zou er behoefte zijn voor woningen voor gezinnen in de binnenstad. Op basis van deze voorlopige plannen moeten er zo’n 375 woningen gebouwd worden. Die moeten als volgt verdeeld worden:

  • 21% van de nieuwe woningen is voor de sociale huursector
  • 13% voor de lage/middeldure huur met een huurgrens tot €852,24 per maand
  • 11% voor de hoge/middeldure huur met een huurgrens tot €985,41 per maand
  • 55% van de nieuwe woningen is voor de vrije sector/betaalbare koopwoningen

Om deze nieuwe woningen te bouwen, moet de flat aan de Schouwburgring gesloopt worden. Dat gaat om 36 appartementen met daaronder winkelruimte en een hoekpand. BPD wil de eigenaren van de 36 appartementen nog deze maand een bod doen. Mogelijk zou een deel van een eigenaren door kunnen en willen stromen naar de nieuwbouw.

Ook worden de 9 kiosken die onderdeel uitmaken van de Schouwburgpromenade – met uitzondering van De Carrousel – gesloopt. Volgens de gemeente staan die namelijk leeg en doet dat het uiterlijk van de omgeving Schouwburg geen goed.

Nieuwe parkeergarage
Naast nieuwe woningen komt er ook een nieuwe parkeergarage. De oude garage wordt hiervoor gesloopt. De openbare parkeergarage telt op dit moment 595 parkeerplaatsen. De bedoeling is dat de nieuwe parkeergarage ongeveer plek heeft voor net zoveel auto’s, waarvan een deel gereserveerd wordt voor mensen die naar de nieuwe woningen verhuizen.

Een deel van de kosten komt uit een subsidie van het Rijk. Om daarvan gebruik te maken, is de voorwaarde dat de bouw binnen 5 jaar moet worden gestart. Om de plannen te laten slagen moet er een akkoord van onder andere de eigenaren van de woningen aan de Schouwburgring komen. Dat is er nog niet. Als er niet op tijd een akkoord komt, dreigt de gemeente de subsidie te verliezen.

Edita Saakian