Feesthuifkarren in de binnenstad en de problemen van de mantelzorger

In de derde aflevering van ‘Even over Tilburg’ is Yvonne van de Sande te gast. Zij werkt voor Studio Familiezorg en weet alles over de bureaucratische rompslomp waar mantelzorgers mee te maken hebben. Martijn Planken van ‘IkPas’ schuift bij presentator Stijn de Wit aan en weet waarom de feesthuifkarren in de binnenstad geen goed idee zijn.

Op de Dag van de Mantelzorg staan we stil bij het werk van de mantelzorger. In de studio vertelt Yvonne van de Sande over de begeleiding die nodig is voor mantelzorgers. Ze werkt al jaren met families in intensieve en langdurige zorgsituaties. Via trainingen ondersteunt Studio Familiezorg mensen waarvan bijvoorbeeld hun familielid ziek is geworden. Volgens van de Sande heeft ziekte veel impact op het gezin en weten mensen soms niet waar ze recht op hebben.

In de reportage, die gemaakt is door studenten FJ, wordt Moniek van den Broek gevolgd. Zij is mantelzorger voor haar vader met Alzheimer. Zij geeft aan dat het niet altijd even makkelijk is met het vele papierwerk dat er bij komt kijken.

Feesthuifkarren
In de derde aflevering wordt ook stil gestaan bij feesthuifkarren. De tractor van Kees Hooijen met aangekoppelde huifkar rijdt al jaren door het centrum van Tilburg. De huifkar is vaak beladen met feestvierende studenten. Klinkt leuk, maar soms ontstaat daardoor een file. Auto’s moeten namelijk hun snelheid minderen als ze achter de tractor rijden in de binnenstad. Niet alleen zorgt het voor opstopping in het verkeer, er is volgens Martijn Planken, van de campagne IkPas, nog een ander probleem.

De hele aflevering kun je hier zien en verschijnt vrijdagavond om 19:00 op TV bij Omroep Tilburg.

Het nieuwe programma ‘Even over Tilburg’ is het product van een unieke samenwerking met Omroep Tilburg en studenten aan de Fontys Journalistiek (FJ).

LEES OOK:
Anne-Miep Vlasveld (PvdD) en Nicky van Wanrooij (GroenLinks) te gast bij tweede aflevering ‘Even over Tilburg’
Kijk hier de eerste aflevering van ‘Even over Tilburg’

Edita Saakian