Dodenherdenking vanaf volgend jaar misschien niet meer in de Heikese kerk

Dodenherdenking 2023 (Foto: Fabrice Leclaire/Omroep Tilburg)

Het lokale comité van 4 en 5 mei overweegt om de traditionele dodenherdenking van de Heikese kerk volgend jaar te verplaatsen naar het Vrijheidspark. De organisatie wil inclusiever zijn en een breder publiek trekken. Voorzitter van het plaatselijk 4 en 5 mei comité, Loeks van der Veen, liet dit weten in een aflevering van Stadsforum.

De organisatie is op zoek naar manieren om de dodenherdenking levend te houden en een bredere groep mensen aan te spreken. De betrokkenheid van jongeren staat centraal in deze verandering. Het comité wil dat jongeren een actieve rol gaan spelen bij de herdenking.  “De generatie die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt, wordt steeds kleiner. We willen jongeren meer betrekken bij de herdenking”, licht van der Veen toe. Tijdens dodenherdenking komen gemiddeld zo’n 300 bezoekers op de Heikese kerk af en in het park zo’n 400.

Compacte herdenking voor breed publiek

Twee minuten stilte, het signaal taptoe en de kranslegging zijn vaste onderdelen van de dodenherdenking in Tilburg op 4 mei. De herdenking begint al om 14.00 uur op de Gilzerbaan, waar de Bond van Wapenbroeders de herdenking voor de gevallen soldaten organiseert, zowel in Tilburg als daarbuiten. Van 19.00 uur tot 19.50 uur vindt het gedeelte plaats in de Heikese kerk, waarna de aanwezigen naar het Vrijheidspark lopen, waar alle monumenten van de Tweede Wereldoorlog zijn verzameld.

Deze elementen zullen niet verdwijnen in de toekomstige editie, maar het idee is om de herdenking compacter te maken, weg van de intimiteit van de kerk en naar de openheid van het park. “Een herdenking in een kerk kan voor sommigen een hoge drempel zijn”, legt Van der Veen uit. “We willen dat iedereen zich welkom voelt, ongeacht achtergrond of geloof.”

Deze verschuiving betekent niet alleen een verandering van locatie, maar ook van sfeer en structuur. “In plaats van een uur in de kerk, willen we de hele herdenking in het Vrijheidspark laten plaatsvinden,” zegt Van der Veen. Deze verandering brengt wel wat logistieke hordes met zich mee, zoals de beschikbaarheid van zitplaatsen en afhankelijkheid van het weer. Maar die uitdagingen gaat het comité niet uit de weg. “We willen een breed publiek aanspreken en tegelijkertijd recht doen aan de herdenking van de gevallenen”, zegt Van der Ven.

Herdenking dit jaar

Komende zaterdag zal de herdenking plaatsvinden als vanouds. Om 19.00 uur begint een bijeenkomst in de Heikese kerk aan de Stadhuisstraat. Schrijver Paul Spapens zal daar iets voordragen. Burgemeester Theo Weterings zal ook iets zeggen en stadsdichter Frederike Luijten zal een gedicht voorlezen. Het Koninklijk Tilburgs Mannenkoor Sint Caecilia en Roxy Westerhuis, een student van het Koning Willem II College, verzorgen de muziek.

Na de bijeenkomst in de kerk lopen de aanwezigen onder begeleiding van Dutch Pipes and Drums naar het Vrijheidspark achter het Factorium. Daar sluiten ze aan bij anderen die al verzameld zijn voor twee minuten stilte om 20.00 uur.

De route naar het vrijheidspark wordt dit jaar wel een uitdaging, vanwege de werkzaamheden aan de Cityring. “Dat hebben we inderdaad aangekaart. We weten nog niet hoe we dat gaan doen zaterdag, maar we moeten wel die oversteek maken.”

Bekijk hier de aflevering van Stadsforum met Loeks van der Veen.
Dodenherdenking 2023
Dit jaar vindt een deel van de herdenking wel gewoon plaats in de kerk | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

LEES OOK:
4 mei in beeld: Tilburg stond stil bij het verleden en heden (omroeptilburg.nl)

Edita Saakian