Tilburgs Team neemt deel aan Roparun: ‘We gaan dag en nacht door’

Het Team295 dat tijdens de Roaparun geld zal inzamelen.
Het Team295 dat tijdens de Roaparun geld zal inzamelen (Bron: Team295)

Dit jaar vindt de Roparun weer plaats. Dat is een estafetterun van meer dan 500 kilometer waar honderden teams van Parijs naar Rotterdam lopen. Zo doet ook het Tilburgse Team 295 mee aan de estafette. Er wordt geld opgehaald om het leven van mensen met kanker draaglijker te maken.

Het is de dertiende keer dat team 295 zal deelnemen aan de Roparun. Het team vertrekt vanuit Frankrijk en zal meer dan 530 kilometer afleggen naar Rotterdam. En dat doen ze met een belangrijke reden, zo haalt het team geld op voor mensen met kanker. ‘’Wij doen mee omdat iedereen die bij ons in het team zit, iemand heeft verloren aan kanker’’, vertelt bestuurslid Sjon de Bie, die zelf voor de derde keer meedoet dit jaar. “Ik heb zelf drie jaar geleden mijn jongste zoon verloren aan kanker. Bij deze stichting wordt daar heel veel aandacht aan gegeven.”

Aflossingen

De loop begint net boven Parijs en loopt tot Rotterdam. ‘’We gaan eigenlijk dag en nacht door. Er zijn teams die elkaar afwisselen van lopers en fietsers. Er is altijd een team van twee fietsers en een loper onderweg’’, vult De Bie aan. Ook is er een reserveteam in de auto aanwezig. ‘’Zij zorgen dan ook weer dat ze elkaar aflossen. En ondertussen is er ook een stuk ondersteuning.” Er is dus genoeg te doen tijdens de run.

Voorbereiding

Er zitten veel vrijwilligers in zo’n team, dat zijn zo’n 25 mensen. Dat is belangrijk, omdat er veel voorbereiding nodig is. ‘’De voorbereidingsperiode voor de run zelf is anderhalve maand van tevoren. Verder moet je vergaderingen bijwonen, afspraken maken en de laatste sponsoring regelen’’, vult De Bie aan. Ook moet het hard getraind worden. ‘’We gaan ’s nachts hardlopen met ondersteuning. Dat doen we met vestjes en lampjes.’’

Hard werken

Een estafette is hard werken, maar genieten doet het team ook. ‘’Het leukste aan zo’n estafette is dat als al die teams door een dorp heen lopen, er livemuziek en soms vuurwerk is. Je krijgt wat te drinken en ook veel steun van de mensen onderweg’’, vertelt De Bie. Zo worden de deelnemers ook langs de route in de Reeshof feestelijk aangemoedigd.

Toch blijft de Roparun een zware estafette. ‘’Je moet 24/7 lang door. Ik slaap ongeveer zeven uur in twee en een halve dag. Je bent gewoon altijd onderweg.’’ Na de Roparun zal het team afsluiten met een drankje in Rotterdam.

LEES OOK:
Noortje zet zich in voor The May 50K: ‘MS-patiënten zijn geen zielige mensen in een rolstoel’

Eline Smits