Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Introdans verrast met drie stukken in sprankelend, verbindend en verstillend Bach

Drie meeslepende dansstukken van Introdans in de voorstelling Bach (campagnebeeld), geïnspireerd door het imposante werk van de beroemde componist.
© Pieter Henket

Dansgezelschap Introdans presenteert de meeslepende voorstelling Bach, geïnspireerd op het imposante werk van de wereldberoemde componist. De vier makers Andonis Foniadakis, Sidi Larbi Cherkaoui, Nicolas Vladyslav en Manuel Vignoulle laten ieder op hun eigen manier zijn muziek tot leven komen op de dansvloer. Het resultaat is verrassend: speels, golvend, meditatief, maar ook vol energie en verlangen.

Dat dans en muziek ideale partners zijn, is bekend. Maar in het speelse werk Corpus Bach tillen Introdans en het duo Nicolas Vladyslav en de Vlaams-Marokkaanse maker Sidi Larbi Cherkaoui dit partnerschap naar een hoger plan. Het bijzondere is dat iedere noot die cellist Detmar Leertouwer, live op het podium, speelt, terugkomt in de golvende lichamen van de dansers, van hun tenen tot aan hun vingertoppen.

© Hans Gerritsen

Manuel Vignoulle maakt speciaal voor de voorstelling een nieuw werk met de dansers van Introdans, Anima. Dit tweede werk van de avond gaat over een persoonlijke reis naar je ware zelf. Ze beginnen aan de buitenkant, de oppervlakkige façade. Daarna reizen ze steeds verder naar binnen, tot alle buitenlagen zijn afgepeld en ze uitkomen bij de essentie, bij de ziel.

Het derde stuk, Selon désir van Andonis Foniadakis, is een wervelwind van energie en verlangen, gezet op de openingskoren van zowel de Mattheus- als de Johannespassie van Bach.
 

Film The Volume in the Flatness

Onderdeel van het programma is een speciale dansfilm. Deze is gemaakt door Jurriën Schobben en Alberto Villanueva Rodríguez – beiden in het bijzonder ook dansers van Introdans – en is geïnspireerd op het leven van Johann Sebastian Bach. De film toont het verhaal van Bach op een eigentijdse en abstracte manier, aan de hand van drie aspecten uit het leven van de componist, te weten discipline, eigenwijsheid en gevangenschap.

Bach wordt maandag 3 april opgevoerd in Schouwburg Concertzaal Tilburg.

Sprankelend, verbindend en verstillend. Drie dansstukken van Introdans (scènefoto) geïnspireerd door het imposante werk van Johann Sebastian Bach.
© Hans Gerritsen

[…] ode aan Bach […] verstild, intens en dynamisch […] Leven en lijden, Selon désir vat het samen in tweeëntwintig minuten wervelde dans. Graag een uur van dit soort pracht! – Theaterkrant

Non-stop aardse danswoede […] – NRC

Onrustige voorstellingen en een vage film in het Bach-programma van Introdans – de Volkskrant

De toeschouwer verlaat de zaal met een opgeladen batterij – Het Parool
© Hans Gerritsen
© Hans Gerritsen

Lees ook:
Voortvarende start nieuwe seizoen 22/23 met ‘golvende’ Aqua
Introdans viert groot feest live in zijn voltallige bezetting mét zangers
Introdans zet de toon in Leve Larbi

Kees-Luc Simons