Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Brug Den Ophef doet zijn naam eer aan: reparatie twee keer zo duur

Den Ophef in de Piushaven (foto: Collin Beijk).

De brug Den Ophef in de Piushaven van Tilburg doet zijn naam alle eer aan. Sinds de nieuwe ophaalbrug in de zomer van 2013 in gebruik is genomen, regent het klachten. Geregeld zijn er storingen geweest met hinder voor scheepvaart en doorgaand verkeer. Nu blijkt dat de zoveelste reparatie opnieuw duurder uitvalt. Bovenop de verwachte 1,2 miljoen euro komt een extra bedrag van 1 miljoen euro aan kosten. Dat schrijft burgemeester Theo Weterings woensdag in een brief aan de raad.

Ophaalbrug Den Ophef kampt sinds jaar en dag met problemen in de brugconstructie. In oktober maakte de gemeente Tilburg bekend dat de reparatie 300.000 euro hoger uitvalt dan de eerder beraamde 900.000 euro, meldt Omroep Brabant.

Na de start van de reparatie begin januari zijn bij het bewegende bovendeel, de zogeheten balanspriemen, ernstige gebreken aan het licht gekomen. Het laswerk blijkt slecht en dat zorgt voor scheurvorming en ‘onvoldoende constructieve dekking’. In gewone mensentaal: de ophaalbrug is niet veilig te gebruiken.

Veiligheid voorop
“Randvoorwaarde is dat de brug alleen als volledig veilige constructie terug geplaatst zal worden. De veiligheid van gebruikers en publiek staat voorop”, schrijft Weterings.

De aangetroffen gebreken brengen extra kosten met zich mee. Half april is exact duidelijk om welk bedrag het gaat. Voorlopig schat de gemeente dat het gaat om 1 miljoen euro, bovenop het bedrag van 1,2 miljoen euro dat in oktober was vastgesteld.

Heropening uitgesteld
Of de gemeenteraad hiermee akkoord gaat, is niet duidelijk. Wel is zeker dat de heropening van Den Ophef wordt uitgesteld. Aanvankelijk zou de ophaalbrug rond 3 april weer werken. Die datum verschuift naar 22 mei op zijn vroegst.

Het lijkt erop dat de gemeente Tilburg door de zure appel heen moet bijten. In 2022 is onderzocht om te stoppen met volledig herstel van de brug en opnieuw te beginnen. Toen bleek dat reparatie nog steeds een gunstigere keuze is dan vervanging. Voor een volledig nieuwe brug zou ergens tussen de 4 en 5 miljoen euro nodig zijn.

Piushaven
De gemeente gaat omwonenden, schippers en overige gebruikers van de haven bijpraten over de gevolgen. Volgens Weterings is er geen directe belemmering voor het wegverkeer. Voor de enkele boot die de havenkom in of uit wil varen, zal per geval een oplossing worden bedacht.

Weterings kondigt verder aan dat het eeuwfeest van de Piushaven op 4 april en in augustus zonder problemen zal plaatsvinden.

Onafhankelijk onderzoek
“De opeenvolging van tegenvallers en geconstateerde verborgen gebreken van brug Den Ophef roept prangende vragen op. Wij zullen daarom een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren hoe de brug tot stand is gekomen. Daarbij kijken we ook naar de rol van alle betrokken partijen”, aldus Weterings.

John Körmeling
De brug is tien jaar geleden neergezet als ‘kersje op de taart’ van de Piushaven. Ruim 2000 Tilburgers verzonnen een naam voor de brug waaruit ‘Den Ophef’ werd gekozen. De ophaalbrug is ontworpen door architect en kunstenaar John Körmeling. Hij was ook de bedenker van Het Draaiend Huis op de Hasseltrotonde in Tilburg. Ook dat kunstwerk vertoonde met enige regelmaat haperingen.

De nieuwe brug over de Piushaven kostte destijds ruim drie miljoen euro. Ook toen viel het bedrag hoger uit dan begroot. Dat kwam omdat de aannemer tijdens de bouw failliet ging.

LEES OOK: Schippers boos: Piushaven maanden dicht door reparatie brug

Den Ophef in de Piushaven in Tilburg (foto: Collin Beijk).
Den Ophef in de Piushaven in Tilburg (foto: Collin Beijk).

Omroep Brabant