Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Introdans start nieuwe seizoen 22/23 voortvarend met ‘golvende’ Aqua

Met de dansvoorstelling Aqua van dansgezelschap Introdans vaar je mee met vier makers achter de balletten die in de show te zien zijn: Lucinda Childs, Sidi Larbi Cherkaoui, Manuel Vignoulle en Jorge Pérez Martínez. Foto: scène uit de voorstelling.
Foto: Introdans / Pieter Henket

De waterwereld. Woest rollend, onstuimig, golvend, deinend en kabbelend, of stilstaand. Water nodigt uit tot het uiten van gevoelens en tot bezinning. Met de voorstelling Aqua vaar je mee op een stroom waar maar geen eind aan lijkt te komen: met premières van ‘koningin van het minimalisme’ Lucinda Childs (Oceana), inspirator Sidi Larbi Cherkaoui (Harbor Me) en nieuweling Manuel Vignoulle (EARTH). Jorge Pérez Martínez, talent uit de eigen gelederen van dansgezelschap Introdans, heeft een uitgebreide versie van zijn bekende werk Azul gemaakt. Donderdag 15 september is het gezelschap met deze ‘golvende’ voorstelling Aqua te zien in Schouwburg Concertzaal Tilburg.

Allereerst het ballet Harbor Me van Sidi Larbi Cherkaoui. Het toneelbeeld doet denken aan een zeehaven tijdens eb, met de drie dansers dansend in het slib. Daarna Azul van Jorge Pérez Martínez, een fris en pittig werk, gedanst op gitaarklanken. Dan volgt EARTH van Manuel Vignoulle, een eerbetoon aan de aarde, ondersteund door ontspannende muziek. En tot slot brengt het gezelschap tijdens Aqua het werk Oceana van Lucinda Childs, waarin de dansers onder zee lijken te dansen.

Harbor Me

Anker me, bescherm me. In Harbor Me van Sidi Larbi Cherkaoui zijn drie dansers vol weemoed op zoek naar een veilige haven. Kunnen ze elkaar intussen de steun bieden die ze zo hard zoeken? En zo ja, laten ze dit toe? Het toneelbeeld doet denken aan een zeehaven tijdens eb, met de drie dansers dansend in het slib. Vol weemoed en gemiste samensmeltingen.

Azul

Met Azul creëerde maker en voormalig Introdans-danser Jorge Pérez Martínez een fris en pittig werk dat opvalt door een eigen lichaamstaal en prachtig, bijzonder partnerwerk, gedanst op typisch Spaanse gitaarklanken. Jorge laat zich leiden door de sfeer van de muziek en het mediterrane, Spaanse gevoel. Speciaal voor Aqua voegt Jorge een deel toe aan het bestaande ballet. Van de ene kant vrolijk en uitbundig, maar toch ook altijd met een zekere melancholie.

Scène uit het ballet Azul tijdens de voorstelling Aqua | Foto: Hans Gerritsen

EARTH

Zonder aarde is er geen water en andersom. Vanaf het allereerste begin zijn de drie dansers in het ballet EARTH van Manuel Vignoulle bijna continu met elkaar verbonden. Het is een verwijzing naar de connectie die we allemaal met elkaar delen. Vignoulle ziet de voorstelling als een eerbetoon aan de aarde, prachtig ondersteund door muziek die je in de juiste stemming brengt om diep over allerlei zaken na te denken. De patronen op de strakke kostuums doen denken aan tribal body art.

Scène uit het ballet EARTH tijdens de voorstelling Aqua | Foto: Hans Gerritsen

Oceana

In Oceana lijken de dansers onder zee te dansen, mede door een gigantische projectie van deinend water op de achtergrond. Terwijl een Argentijns koor ons zachtjes in de oren fluistert, trippelen de dansers over het toneel in de kenmerkende rustgevende, zich herhalende dansstijl van maakster Lucinda Childs. Speciaal voor Introdans heeft deze ‘koningin van het minimalisme’ een versie met extra veel dansers gemaakt.

Het golft en het danst en het is Lucinda. Het is zo meditatief, ik kan er wel uren naar kijken. – Roel Voorintholt, artistiek directeur Introdans

Inleiding

Voor de voorstelling Aqua is er nog een gratis bij te wonen inleiding. Wel reserveren.

Lees ook:
Introdans viert groot feest live in zijn voltallige bezetting mét zangers
Introdans zet de toon in Leve Larbi

Kees-Luc Simons