Introdans zet de toon in Leve Larbi

De Vlaams-Marokkaanse Sidi Larbi Cherkaoui is nu een van de meest toonaangevende choreografen ter wereld. In Leve Larbi zie je dan ook drie werken van zijn hand. Die worden uitgevoerd door het enige Nederlandse gezelschap dat zijn werk mag uitvoeren: Introdans. Eerst is Loin een stuk over de afstand tussen individuen, landen en culturen, maar ook over wat ons bindt. In Orbo Novo schetst Larbi dan met adembenemende scènes al met al een sfeer van hoop en nieuwe vooruitzichten. Ten slotte is Pure een lyrisch, virtuoos duet vol bijzondere lifts. In deze Nederlandse première beschildert een vrouw zich eerst met Japanse tekens. Maar een man wist ze vervolgens telkens uit. Zaterdag 18 mei dus ook te zien in de schouwburg van Theaters Tilburg.

Muziek- en Theaterparadijs:

De pure bewegingen en het vloeiende samenspel in Pure maken dat je geboeid blijft kijken naar het jonge stel. Nieuwsgierig naar wat er komen gaat.

Het Parool:

Door de mooie kostuums en verrassende muziekkeuze verbeeldt Loin bij uitstek wat Cherkaoui zoekt in de dans. Namelijk het samenbrengen van elementen uit uiteenlopende culturen. (…) Het slot blijft een traktatie. Daarin vloeien alle dansers samen tot een menselijke piramide en richt een man helemaal bovenop zijn blik op verre einders.

Trouw:

De verbeelding daarvan is even simpel als indrukwekkend. Hoge verrijdbare hekken vormen steeds een andere ‘skyline’. Dansers klimmen erin en springen eruit, of worden erdoor ingesloten als gevangenen in kooien. […] Het slotbeeld in ‘Loin’ is fantastisch. Nadat de (zichtbaar geïnspireerde) dansers als dominostenen omvallen, vormen ze in één vloeiende beweging een berg van lichamen. Die wordt beklommen door een danser die over een denkbeeldige vlakte tuurt. In zulke beelden toont Cherkaoui zich een baas.

Dagblad van het Noorden:

Het zeventienkoppige ensemble weert zich kranig in een spel van welvende lichamen en golven van beweging. En regelmatig maakt zich uit dat collectief een solist los.

Theaterkrant:

De dansers van Introdans zijn technisch geschoold en glijden schijnbaar moeiteloos door de organische en acrobatische danstaal van Cherkaoui. En die verenigt verschillende stijlen. […] Sidi Larbi Cherkaoui is een choreograaf met een boodschap.

Foto: Hans Withoos

Kees-Luc Simons