Van grijs plein naar groene oase: renovatie Koningsplein van start

Het begin van de renovaties op Koningsplein
Foto: Isa Hamerlinck

Het Koningsplein wordt in een nieuw jasje gestoken en dat staat al langer op de planning. Het grauwe plein wordt omgevormd tot stadspark. Deze week is begonnen met het strippen van de woningen en het verwijderen van asbesthoudende materialen.

Het plein ziet er nog vredig en grijs uit, maar dit zal binnenkort veranderen. De renovaties van het Koningsplein zijn sinds deze week begonnen. De woningen worden gesloopt en ook de winkelstrip gaat plat.

Geen zorgen, want dit betekent niet dat Tilburg ineens meer dan 140 woningen verliest in een tijd van enorme krapte op de woningmarkt. Er komen namelijk twee woontorens bij. In totaal betekent dit dat er 364 woningen bijkomen, waarvan 230 sociale huur. Als alles volgens planning verloopt, is het nieuwe plein in 2027 helemaal af.

Koningswei

Dat plein heet dan niet meer Koningsplein, maar Koningswei. Deze nieuwe ‘wei’ zorgt voor een verbinding met de Piushaven. Daarnaast komt er een gastenhuis voor mensen met dementie, die een centrale leefruimte aan het stadspark krijgen.

De renovatie van het plein kost in totaal meer dan twee miljoen euro. Dit geld komt echter niet uit de zak van de gemeente, maar van het ministerie via een subsidieprogramma. Hiermee wil het ministerie landelijk leegstand tegengaan door winkelgebieden opnieuw in te richten.

Zoals op de foto hieronder te zien, moet er heel veel ruimte voor groen komen. Dit doet de gemeente onder andere om de hittestress in de stad te verminderen. Er worden het komende jaar ook nog zo’n 1500 bomen toegevoegd in de rest van de stad.

LEES OOK:
Miljoenen subsidie voor Tilburg, Koningsplein wordt Koningswei
Voor alle dode bomen een nieuwe in Tilburg, maar dat kost wel 1,5 miljoen

Hoe de Koningswei er ongeveer uit moet gaan zien (foto: ZUS)

Isa Hamerlinck