Voor alle dode bomen een nieuwe in Tilburg, maar dat kost wel 1,5 miljoen

Foto: Pexels.

Gemeente Tilburg wil voor elke boom die gekapt wordt of doodgaat een nieuwe planten. Hiervoor is een kleine inhaalslag nodig komend jaar, wat betekent dat er 1500 bomen gepland gaan worden. Gratis is het in ieder geval niet, want het budget is dit jaar 1,5 miljoen.

Voldoende groen in de stad is belangrijk, vindt ook gemeente Tilburg. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar het is ook belangrijk voor de biodiversiteit. De bomen in Tilburg voorzien allerlei dieren van een etensbron of een schuilplek.

In Tilburg staan op dit moment iets meer dan 100.000 bomen en dat aantal wil de gemeente graag behouden. Om deze bomen goed te kunnen onderhouden, worden ze elke drie jaar gecheckt. Bomen die niet meer zo lang te leven hebben of bomen die zijn omgewaaid door bijvoorbeeld storm, worden vervangen.

Ruim 1,5 miljoen

In een raadsbrief van twee jaar geleden staat dat de gemeente elk jaar 700 bomen wil vervangen. Dit aantal moet vanaf 2026 groeien tot 900 bomen per jaar. Om alle bomen te vervangen die afgelopen jaren zijn dood gegaan of omgewaaid, moeten er dit jaar een inhaalslag van ongeveer 1500 nieuwe bomen gemaakt worden.

Omdat de bomen in het juiste seizoen moeten worden geplant, zal dit eind dit jaar en begin volgend jaar gebeuren. Al die bomen kosten natuurlijk ook geld. Er wordt jaarlijks ruim 1,5 miljoen euro geïnvesteerd in het herplanten van al die bomen. Maar daar blijft het niet bij, want vanaf 2026 gaat dit bedrag omhoog tot ruim twee miljoen euro.

LEES OOK:
Gemeente Tilburg kondigt extra analyses aan na natte winter

Isa Hamerlinck