Miljoenen subsidie voor Tilburg, Koningsplein wordt Koningswei

De Koningswei moet een echt stadspark worden (foto: ZUS i.o.v. gemeente Tilburg)

De ontwikkeling van het Koningsplein naar ‘Koningswei’ lijkt nu echt van de grond te kunnen. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) geeft Tilburg groen licht met miljoenen aan subsidie: 2,1 miljoen euro wordt er voor de ontwikkeling van het groene plein opzij gezet.

Tussen 2024 en 2027 krijgt Tilburg er langzaam een nieuwe, groenere wijk bij: Koningswei. Dat is het gebied rondom het huidige Koningsplein. Het ministerie van EZK geeft de gemeente 2,1 miljoen euro subsidie om van dat plein een groene oase te maken.

Subsidie programma
Het plan is om het nu nog grauwe plein te veranderen in een stadspark. Bovendien moet er een directe verbinding komen met de Piushaven. In totaal gaat het om 2.185.000 euro voor het project waar Amvest, TBV Wonen en de gemeente Tilburg aan gaan werken.

Het geld van het ministerie komt uit een subsidieprogramma. Hiermee wil ze landelijk leegstand tegengaan door winkelgebieden opnieuw in te richten. Koningswei voldoet aan die voorwaarde. Ook krijgt Tilburg het geld, omdat met dit plan meer woningen gebouwd gaan worden en er groen aan de binnenstad wordt toegevoegd.

Koningswei
In het nieuwe Koningswei komt een verbinding met de Piushaven, een stadspark met veel groen en 350 nieuwe woningen. De woningen worden verdeeld over twee nieuwe gebouwen, waarvan 68 procent in de sociale en middeldure huur vallen. Ook komt er een gastenhuis voor mensen met dementie. Zij krijgen een centrale leefruimte aan de Koningswei.

Het plan maakt deel uit van de grotere transformatie van de binnenstad. Rond de zomer van 2024 is het nieuwe Stadsforum af en verhuist de wekelijkse markt hiernaartoe. In dat najaar worden de leegstaande gebouwen van TBV Wonen en Amvest gesloopt, zodat de nieuwbouw van start kan. De huizen moeten in 2026 en 2027 klaar zijn.

Na de bouw van de huizen wordt aan het groen gewerkt en de rest van het plein. Een definitief ontwerp wordt volgend jaar vrijgegeven.

LEES OOK:
Eerste bomen geplant op het Willemsplein
Aanleg Stadsforum begonnen: groen evenementenplein in Tilburgse binnenstad

Edita Saakian