Straattheater en (hiphop)festival: dit is er ook te doen tijdens de Tilburgse kermis

Tilburgse Kermis
De Tilburgse Kermis | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Het is bijna zover: de grootste kermis van de Benelux, de Tilburgse kermis, komt er weer aan. Van vrijdag 19 juli tot en met zondag 28 juli staat Tilburg in het teken van Pride, attracties en nog veel meer. Met ruim 200 attracties is er voor ieder wat wils, maar dat is nog lang niet alles wat de kermis te bieden heeft.

Een van de hoogtepunten van de Tilburgse kermis is zonder twijfel Roze Maandag, een traditie die sinds 1990 jaarlijks op de kermismaandag wordt gevierd. Dit jaar vindt Roze Maandag plaats op 22 juli. De festiviteiten beginnen al op het station, waar een speciale trein vanuit Rotterdam Centraal arriveert met maar liefst driehonderd dragqueens. De trein komt om 13.16 uur aan in Tilburg. Vanaf het station start de Pride Walk, waar iedereen over de roze loper zichzelf kan zijn en volop kan genieten van de kleurrijke parade.

Nieuwe route Kermisrun

Ook sportliefhebbers komen aan hun trekken tijdens de Tilburgse kermis met de Kermisrun. Op zondag 21 juli kunnen deelnemers kiezen uit twee afstanden: een route van 7,5 kilometer en een Family Run van 2,5 kilometer. Deze laatste kan ook wandelend worden afgelegd, waardoor het voor jong en oud een leuke activiteit is. Tijdens beide routes maken deelnemers van de Kermisrun ritjes in attracties en krijgen ze daarbij ook een lekkere snack.  

Straattheater- en muziekfestivals

Het kan tijdens de Tilburgse kermis niet gek genoeg want ook straattheaterfestival Porto Circolo keert voor de tweede keer terug. Op zaterdag 20 en zondag 21 juli verandert de Piushaven in een podium voor circus-, dans- en theateracts. Van bijzondere tolspelen tot een betoverend poppenspel: er staan een aantal unieke acts op de line-up van het straattheater. Bovendien is het festival gratis toegankelijk.

Voor wie van muziekfestivals houdt, is er tijdens de kermis ook genoeg te beleven. Op vrijdag 27 en zaterdag 28 juli vindt het Road Show Festival plaats in de Spoorzone. Met drie verschillende podia en een breed scala aan muziekgenres is er voor iedereen iets te vinden. Keihard meezingen met Yes-R bijvoorbeeld, die ook op de line-up van het festival staat.

Het Moment

Liefhebbers van rap en hiphop voelen zich ook helemaal thuis tijdens de kermis. De tweede editie van Het Moment staat op zaterdag 20 juli op de planning. Met headliners als Boef, Winne en Fresku belooft het weer een groot spektakel te worden in de Spoorzone. Dit jaar heeft het festival drie podia en een line-up die voldoet aan de behoefte van iedere hiphop-fan.

Goed om te weten: de Jupiler Bierhal staat dit jaar op een andere plek. Van vrijdag 19 tot en zondag 28 juli vind je de Bierhal op het Willemsplein. De tent is dit jaar nog groter, de entree is gratis entree en tien dagen lang geniet je van muziek van Nederlandse topartiesten. Denk aan Jan Smit, John West en Django Wagner.

LEES OOK:
Attracties Tilburgse Kermis bekend: “Willen een zo breed mogelijk aanbod”

Angela Weisz