Hiphopfestival Het Moment maakt eerste namen bekend

foto: Guus van der Aa

Het Moment onthult de eerste tien acts voor de tweede editie. Op zaterdag 20 juli 2024 keert het hiphopfestival terug naar de Spoorzone en met headliners als Boef, Winne en Fresku belooft het weer één groot spektakel te worden.

Na het grote succes van de eerste editie, zijn de mannen achter Het Moment gelijk aan de slag gegaan. Het Moment moest in 2024 grootser aangepakt worden. “Het grootste verschil met vorig jaar is dat we breder zijn gaan programmeren”, vertelt Bowie van Loon. Hij is muziekjournalist en zit achter de organisatie van het festival. “We willen alle hiphopfans aanspreken.”

Het aanspreken van een breder publiek is terug te zien in de eerste namen van de line-up. “We mikken gewoon op de Nederlandse hiphopliefhebber. We hebben lokale gangsterrap maar ook een van de grootste hitmakers van het land met Boef in huis. De breedte van het genre vieren, dat is wat we willen dit jaar.”

Of je nu alleen voor de nieuwe helden gaat of gewoon de goede oude tijd wil herleven, Het Moment is er voor iedereen. “Met een Winne en Fresku hebben we gewoon twee legendes binnengehaald. Maar als je achttien bent en voor het eerst naar een festival kunt, dan heb je met Cor en Kingsize ook een goede dag.”

Groeimogelijkheden Spoorzone

Vorig jaar verkocht Het Moment 3500 kaartjes. Groeimogelijkheden zijn er, maar Van Loon houdt rekening met de begrenzingen van de Spoorzone. “We kijken wat er binnen het terrein mogelijk is. Ik ben zelf geen fan van overbevolkte festivals, waar iedereen hutjemutje op elkaar staat. Daar willen we ook voor waken.”

De organisator geeft aan dat alle feedback van de eerste editie is meegenomen naar dit jaar. “Vorig jaar hadden we een tweede podium wat bij sommige acts nogal krap was. Met wat logische verschuivingen optimaliseren we de capaciteit van het terrein.”

Voor dit jaar heeft Het Moment drie stages met Nederlandstalige artiesten op de planning. Dat is ook waar ze zich voor nu op blijven richten. “We zijn een nationaal festival dat zich richt op Nederland. Maar vorig jaar hadden we Dikke staan, die in België weer heel groot is. In dat opzicht zijn we wel al internationaal bezig, maar we focussen ons op hiphop uit de Benelux.

Genoeg op hiphop gebied in Tilburg

Met het vertrek van WooHah! en Rolling Loud uit de regio, viel er een gat waar Het Moment zich geroepen voelde om het gelijk op te vullen. “Tilburg is een stad met diepgravende hiphopwortels. Dat mag je ook zeker laten zien.” Er gebeurt gelukkig genoeg op dat gebied, vindt Van Loon. “Poppodium 013 heeft weer een overvolle hiphopagenda. Zij organiseerde samen met Pulcinos Delight ook een hiphopfeest. Ik ben blij dat er meer mensen zijn zoals wij, die in dat gat wilden springen.”

Of Het Moment ooit kan uitgroeien tot een meerdaags festival, daar heeft de organisatie al enkele ideeën over. “Het is de ambitie om het kwaliteitsmerk van hiphop te zijn. En als de industrie bepaalt dat het een meerdaags festival moet worden, wie zijn wij dan om niet aan die behoefte te voldoen?”

Voor nu blijft het hiphopfestival bij één dag, al laat Van Loon ook weten dat het idee niet gelijk uitgesloten wordt. “We weten nu een beetje hoe de hazen lopen in de Spoorzone en hoe het is om zo’n dag te organiseren. Dat is al een hele operatie, laat staan een weekend. Maar wat niet is, kan nog komen.”

Waar hij zelf het meeste naar uitkijkt dit jaar? “We hebben dit jaar hele goede artiesten geboekt, waarvan je weet dat ze goede shows gaan geven. Maar ook het moment om 14.00 uur, dat de poort opengaat. Dat je al die mensen weer mag verwelkomen en denkt van yes, we mogen weer. Dat is al de grootste winst voor mij.”

Klik hier voor alle info!

AGENDA
Wat: Het Moment 2024
Wanneer: zaterdag 20 juli 2024, van 14:00 tot 01:00
Waar: Spoorzone, Tilburg
Line-up (more t.b.a.): Boef, Winne, Fresku, Reanny, Lusho, Kingsize, Cor, Deejay Abstract, ZWARTEWATER en Meneer C.
Ticketprijs: € 35,- (regular), € 45,- (late)

Het Moment 2024 line up
Het Moment maakt de eerste tien acts bekend.

Angela Weisz