KNMI waarschuwt met code oranje: zware onweersbuien met hagelstenen op komst

knmi code oranje nederland
Het KNMI kondigt code oranje af voor heel het land (Foto ter illustratie: Pixabay/KNMI).

Het KNMI heeft code oranje afgekondigd voor heel het land. Vanaf dinsdag 9 juli om 16.00 uur zal deze waarschuwing gelden voor Zeeland, waarna de andere provincies volgen. Zware onweersbuien zullen vanaf het zuidwesten naar het noordoosten van het land trekken.

Eerder kondigde het KNMI al code geel af voor dinsdagmiddag. Overdag wordt het lokaal zo’n 28 graden, maar later op de dag neemt de kans op zware buien toe. Met de code oranje geeft het KNMI aan dat er gevaarlijk weer wordt verwacht met een mogelijk grote impact.

Plaatselijke overlast

Specifiek voor Brabant is er een waarschuwing van 17.00 uur tot 21.00 uur voor hevige onweersbuien. Volgens het weerinstituut kunnen deze buien gepaard gaan met windstoten, zware regenval, veel onweer en zelfs grote hagelstenen. De windstoten kunnen snelheden bereiken tussen de 75 en 100 kilometer per uur en de hagelstenen kunnen een diameter hebben van 2 tot 4 cm. Bovendien kan er in korte tijd 20 tot 40 mm regen vallen, wat tot plaatselijke wateroverlast kan leiden.

Extra voorzichtig

Het KNMI adviseert extra voorzichtig te zijn, vooral bij buitenactiviteiten en in het verkeer. Deze onweersbuien kunnen de komende uren voor flink wat problemen zorgen. Het advies is om de weerberichten goed in de gaten te houden en voorbereid te zijn op plotselinge veranderingen in de weersomstandigheden.

Angela Weisz