Stichting De Zorgheeren helpt gezinnen met mantelzorgers: ‘Stress en overbelasting verminderen’

Met trots kijken de oprichters van Stichting De Zorgheeren terug op het eerste jaar van hun initiatief. Gedurende dit jaar hebben zij meer dan honderd families ondersteund, waarvan 31 families intensieve begeleiding hebben gekregen.

Stichting De Zorgheeren wil stress en overbelasting bij mantelzorgers en hun familie verminderen of zelfs voorkomen. Dit betekent dat ze niet alleen gericht zijn op het bieden van praktische ondersteuning, maar ook op het bieden van emotionele steun en begrip door middel van familiegesprekken. Door zich te richten op het welzijn van de mantelzorger zorgen ze indirect voor een betere omgeving voor diegene die de zorg ontvangt.

Verschillende hulpbronnen

De stichting helpt vaak gezinnen, die langdurige en intensieve zorg nodig hebben. Hun netwerk in Tilburg biedt niet alleen begeleiding en advies aan mantelzorgers, maar ook veel andere hulpbronnen, zoals themabijeenkomsten en trainingen. Naast directe ondersteuning organiseren ze regelmatig ontmoetingen.

Dit doen ‘De Zorgheeren’ met zowel mantelzorger als hulpvrager om kennis te delen en hulp te bieden. Deze bijeenkomsten vormen een belangrijk onderdeel van hun missie. De stichting wil een hechte en ondersteunende gemeenschap creëren voor gezinnen in zorgsituaties.

Ondersteuning voor hele familie

Om hun werk zo goed mogelijk te doen, volgen medewerkers van De Zorgheeren allerlei trainingen en opleidingen. “Studio Familiezorg biedt ondersteuning aan onze mensen die te maken krijgen met de families in een intensieve zorgsituatie. Hiervoor ontvangen we subsidie van de gemeente,” vertelt directeur van de stichting Twan Mensen.

Hiermee draagt de stichting bij aan de ontwikkeling van kennis binnen de zorg. Ze biedt hulp aan het hele gezin in plaats van alleen aan de mantelzorger en de gene die mantelzorg ontvangt.

Partnerschappen

Naast haar betrokkenheid bij professionele ontwikkeling, heeft Stichting De Zorgheeren ook veel samengewerkt met verschillende organisaties, waaronder ContourdeTwern, Thebe en Amarant. Dit heeft bijgedragen aan het maken van een ondersteunend systeem voor mantelzorgers en hun dierbaren.

LEES OOK:
Dichtbij familie wonen voor zorg: Oisterwijk maakt pré-mantelzorgwoningen mogelijk

Tristan Kans