Hilvarenbeek overweegt noodopvang Den Elshorst langer open te houden

Groepsaccomodatie Den Elshorst (foto: Google Maps)

De gemeente Hilvarenbeek overweegt om de noodopvang bij Den Elshorst langer open te houden. Eigenlijk zou die eind april sluiten, maar de situatie rondom de asielzoekers is nog niet veranderd. Daarom heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gevraagd of de opvang langer open kan blijven.

De gemeente geeft aan dat de buurt geen last heeft gehad van de noodopvang Den Elshorst. “Uit de signalen die we tot nu toe hebben opgehaald, halen we het beeld dat de noodopvang niet tot overlast voor de buurt heeft gezorgd”, laat een woordvoerder weten. De locatie ligt vlakbij het piepkleine dorpje Baarschot en de mensen uit het dorp zouden geen overlast ervaren. “Het gaat echt maar om een kleine groep mensen”, stelt de woordvoerder.

Alle voorzieningen

De noodopvang bij Den Elshorst blijft een geschikte locatie. “Uit het locatieonderzoek bleek dat dit een geschikte plek is voor een groep tussen de dertig en vijftig personen. Daarnaast zijn de faciliteiten al op locatie aanwezig. Ook is het toezicht en eventuele ondersteuning goed te organiseren.”

Maar het Beekse college moet dus nog een besluit nemen. Wanneer de noodopvang wordt verlengd, komt er een inloopavond voor inwoners van de gemeente Hilvarenbeek. Hier zullen medewerkers van de gemeente, het college, een wijkagent en de locatiemanager van de noodopvanglocatie aanwezig zijn. De inloopavond vindt dan plaats op vrijdag 19 april.

Spreidingswet

Het gaat bij Den Elshorst om noodopvang en de locatie valt dan ook niet onder de Spreidingswet. De beslissing over hoe de asielzoekers verdeeld moeten worden over Nederland volgt eind dit jaar. Hilvarenbeek heeft de voorlopige opgave om 106 asielzoekers op te vangen en die plekken moeten vanaf 1 juli 2025 beschikbaar zijn.

LEES OOK:
Hilvarenbeek ontvangt 30 tot 50 vluchtelingen na de jaarwisseling

Pieter Soethout