Dichtbij familie wonen voor zorg: Oisterwijk maakt pré-mantelzorgwoningen mogelijk

Dichtbij wonen
Ter illustratie voor woningen in Oisterwijk. (Bron: Omroep Tilburg)

Inwoners van Oisterwijk kunnen een vergunning voor een pré-mantelzorgwoning aanvragen bij de gemeente. Deze woningen zijn bedoeld voor ouderen, die op een later moment zorg nodig hebben, maar nu alvast dichter bij familie willen wonen. Als de mantelzorg stopt, mogen de woningen niet meer gebruikt worden.

Een pré-mantelzorgwoning biedt de mogelijkheid om dicht bij een familielid of bekende te wonen, die op een later moment mantelzorg nodig heeft. Volgens de gemeente kunnen zorgbehoevenden dan langer thuis blijven wonen. ‘’Wij vinden het belangrijk dat inwoners ouder kunnen worden in hun eigen omgeving of dicht bij hun familie”, laat de gemeente weten.

Voorwaarden en vergunning

Om in aanmerking te komen voor een pré-mantelzorgwoning zijn er verschillende voorwaarden. Zo moet de AOW-leeftijd zijn bereikt en moet mantelzorg in de toekomst nodig zijn. Ook moet de woning gebouwd worden op eigen terrein. Als de mantelzorg ophoudt, mag het bouwwerk niet langer worden gebruikt als woning.

Voor de bouw van een pré-mantelzorgwoning is ook een vergunning nodig. De vergunning, waar kosten aan verbonden zijn, vraag je aan via de gemeente.

LEES OOK:
Tilburgse partijen lijnrecht tegenover elkaar: 5000 woningen of tevreden groene ondernemers?

Eline Smits