Groen licht voor huisvesting van 366 arbeidsmigranten op grens met Riel

Een meerderheid van de raadsleden stemde voor het arbeidsmigrantenhotel op de grens met Riel (foto: Pieter Soethout)

De gemeente Tilburg geeft groen licht voor de huisvesting van 366 arbeidsmigranten op de grens van Tilburg en Riel. Een meerderheid van de raadsleden stemde voor, ondanks de felle argumenten van de tegenstander.

Na jarenlange discussie werd de beslissing over de huisvesting van arbeidsmigranten op de grens met Riel dan eindelijk genomen. Daar was ook weer een groot aantal mensen uit Riel op afgekomen. De verklaring van geen bedenkingen werd aangenomen met 26 stemmen voor en 17 tegen. PvdA, GroenLinks, VVD, D66, Lokaal Tilburg en ONS Tilburg waren voor en 50Plus, PvdD, LST, CDA en FVD waren tegen. Dat betekent dat begonnen kan worden met de realisatie van het migrantenhotel.

Groots verzet

Inwoners uit Riel hebben zich de afgelopen jaren flink verzet tegen de komst van het migrantenhotel. Volgens de bewoners zouden de arbeidsmigranten aangewezen zijn op Riel en daar is de dorpskern veel te klein voor. Er wonen ongeveer 3000 mensen in het dorp, dat valt onder de gemeente Goirle. Wanneer daar bijna vierhonderd mensen aan toegevoegd worden, zou dit ten koste gaan van de leefbaarheid.

Verschillende organisaties, waaronder Belangenvereniging Riel, waren onder andere fel tegen het hoge aantal mensen dat op de locatie zou gaan wonen. “We snappen heus wel dat arbeidsmigranten nodig zijn, maar op 3000 inwoners is dit gewoon veel te veel”, stelde de secretaris Ton Huijbregts in een eerdere bijeenkomst. Er werd toen ook een petitie ingediend met maar liefst 1500 handtekeningen.

Enorme opgave

Maar de partijen die voor waren, zien de enorme opgave die de gemeenten in de regio hebben. Er moeten tussen de 3600 en 5000 arbeidsmigranten worden gehuisvest. Dat doel is nog lang niet bereikt, want er zijn iets meer dan 800 plekken gerealiseerd.

De omwonenden in Riel hebben aangegeven te gaan procederen als het plan voor de huisvesting van 366 arbeidsmigranten door zou gaan. Het lijkt er dus op dat dit de volgende stap is voor deze groep mensen.

LEES OOK:
Fel debat in de raadszaal over 366 arbeidsmigranten in Riel
Gemeente Tilburg wil 366 arbeidsmigranten in Riel plaatsen: ‘Absurd’
Verzet tegen huisvesting van arbeidsmigranten dicht bij Riel

Pieter Soethout