Fel debat in de raadszaal over 366 arbeidsmigranten in Riel

Het was weer volle bak in de Tilburgse raadszaal (foto: Edita Saakian).

Maandagavond hield de Tilburgse gemeenteraad een belangrijk debat over het idee om 366 arbeidsmigranten te huisvesten aan de Rielseweg 875. Dit voorstel heeft speciale toestemming nodig, bekend als een ‘verklaring van geen bedenkingen’, omdat het in strijd is met het huidige ruimtelijke plan. Het debat bracht ook weer een groot aantal tegenstanders op de been, voornamelijk afkomstig uit Riel.

Hoewel het debat plaatsvond tussen de politieke partijen van de Tilburgse gemeenteraad, lieten andere aanwezigen hun bezorgdheid blijken via A4’tjes. Daar stonden teksten op zoals: ‘Wees zuinig op Riel als goede buur. Zet geen megahotel in de natuur’.

Het debat bracht een groot aantal bezorgde inwoners naar de raadszaal.Video door Piet Mallens.

VVD-verhaal

Ook Hans Kokke (SP) en Anne Zouridis (CDA) deelden hun zorgen over hoe dit besluit de relatie tussen de gemeente Tilburg en omliggende gemeenten zou kunnen beïnvloeden. Ze waren allebei kritisch op de plannen van wethouder Yusuf Çelik (PvdA). Kokke: “Het lijkt erop dat Çelik de weg vrijmaakt voor een ondernemer die hier flink aan gaat verdienen. Is deze wethouder eigenlijk gewoon het verhaal van de VVD aan het verkondigen?”

Het CDA benadrukte vooral de schijnbare dubbele standaard van dit besluit. Zouridis herinnerde de aanwezigen eraan dat de komst van een groot aantal arbeidsmigranten naar de wijk de Blaak eerder werd tegengehouden vanwege zorgen over ontwrichting. “Volgens het beleid zou elke locatie in Riel maar tot 100 arbeidsmigranten mogen huisvesten. De draagkracht van wijken en dorpen is belangrijker.”

Die draagkracht lijkt er eigenlijk nooit te zijn geweest onder bewoners. Dit werd niet alleen duidelijk door het aantal tegenstanders in de raadszaal, maar ook door een petitie die 1.500 keer werd ondertekend. Riel telt ongeveer 3000 inwoners. Bewoners klagen nu al over overlast van ongeveer 150 arbeidsmigranten die momenteel in het dorp wonen. Ze vinden ook dat de handhaving bij problemen niet genoeg capaciteit heeft.

Doel nog lang niet bereikt

De gemeente Tilburg heeft samen met andere gemeenten in de regio afgesproken om 3.600 tot 5.000 huisvestingslocaties te realiseren. Dit doel is nog lang niet bereikt. Op dit moment zijn slechts 814 plekken gerealiseerd.

Wethouder Yusuf Çelik kon tijdens het debat verzekeren dat er afspraken zijn gemaakt met de omgeving. Dat ging over huisregels voor de arbeidsmigranten en een beheerplan. “Ik ben bereid om met de omgeving in gesprek te gaan en samen met de gemeente Goirle naar mogelijke oplossingen te kijken. Ook overweeg ik of onze handhavers in Riel kunnen worden ingezet, hoewel dat ongebruikelijk is.”

GroenLinks, D66 en de VVD steunden over het algemeen de plannen van het college. “We voldoen nog niet aan de doelstellingen voor arbeidsmigranten. Dit initiatief is nodig. Als gemeente moeten we juist streven naar goede, kwalitatieve huisvesting voor arbeidsmigranten.”

De raad neemt op donderdag 11 april een besluit over de verklaring van geen bedenkingen.

In deze video spraken we met de wethouder in Goirle en een aantal Rielenaren.

LEES OOK:
Gemeente Tilburg wil 366 arbeidsmigranten in Riel plaatsen: ‘Absurd’
Gemeenteraad aan zet: Komt er plek voor 450 arbeidsmigranten bij bedrijventerrein Het Laar?

Edita Saakian