Cheerleaders Karsten en Jens uit Tilburg naar WK in Amerika

Karsten van Bezooijen en Jens Kuijpers behoren tot de 45 geselecteerde cheerleaders die naar Amerika gaan voor het wereldkampioenschap Cheerleading van de International Cheer Union, dat plaatsvindt van 24 tot 26 april 2024. Ze zullen strijden tegen andere landen om de felbegeerde titel. Vorig jaar eindigden de Nederlanders op de 9e plaats en dit jaar hopen ze hun prestatie te verbeteren.

Stichting Team Cheerleading Nederland heeft na try-outs een nationaal cheerleaders team geselecteerd en vervolgens in 10 trainingsweekenden klaargestoomd voor het WK in Orlando, Florida. Hierbij kwam het nodige stunt-, turn-, gooi- en vangwerk kijken.

Voor de grap

“Het gaat lastig worden, want andere landen zijn ook megagoed,” zegt Karsten serieus. Hij probeert realistisch te blijven. “We hebben onze pijlen gericht op de 5e plek dit jaar, dat is het doel.”

Karsten en Jens zijn beide min of meer als grap begonnen aan de sport. Jens werd geïnspireerd tijdens zijn verblijf in Japan en besloot het in Nederland daadwerkelijk te proberen. Karsten had een soortgelijke ervaring. “Ik ben het op vakantie in het buitenland voor de grap gaan proberen. Het beviel me en eenmaal terug in Nederland ben ik in een team beland.”

Er zijn grote landen bij en ook een aantal die elk jaar een maatje te groot lijken. “Voor onze categorie COED (mannen en vrouwen gemixt) is Amerika natuurlijk elk jaar de favoriet. Verder is China ook elk jaar erg goed.” Voor de ‘all girl’ categorie is er een verrassend land dat uitblinkt. “Finland is elk jaar weer favoriet bij de vrouwen, een land dat je misschien niet zou verwachten.”

Coaches

De atleten worden getraind door coaches uit België, Duitsland en Amerika voor de belangrijke wedstrijd in Amerika, waar jaarlijks de wereldtop van de cheerleaders samenkomt. “Onze coach leeft echt voor de sport, en dat merk je aan alles.”

LEES OOK:
Angel (13) gaat naar het WK Kunstschaatsen voor junioren

Tristan Kans