Verzet tegen huisvesting van arbeidsmigranten dicht bij Riel

Volgens de plannen van gemeente Tilburg is het goed mogelijk om bij de gemeentegrens met Goirle huisvesting te realiseren voor 366 arbeidsmigranten. Rielenaren konden dat afgelopen week lezen in een bewonersbrief. In Riel groeien de zorgen over de leefbaarheid van het dorp met de aankomende toestroom van honderden extra inwoners, terwijl ook de gemeente Goirle al vier jaar lang verzet biedt tegen dit plan.

Het huisvesten van de 366 arbeidsmigranten te huisvesten aan de Rielseweg, nabij de grens met Goirle, is al vier jaar lang een punt van weerstand voor zowel Goirle als Riel. Liselotte Franssen, wethouder in Goirle, benadrukt de grote bezorgdheid over de leefbaarheid bij de toevoeging van honderden extra inwoners.

Logistieke sector

Indien de Tilburgse gemeenteraad op 11 april instemt met het plan, overweegt Goirle juridische stappen te ondernemen. Gemeente Tilburg heeft plannen om de komende jaren huisvesting te regelen voor in totaal 5000 arbeidsmigranten, voornamelijk afkomstig uit Oost-Europese landen, die vacatures in de logistieke sector vervullen.

Om het complex, genaamd The House Of Europe, te realiseren, moet een vrijstelling in het bestemmingsplan komen. Als deze wordt verleend, kan er in principe worden gebouwd. De beslissing hierover valt op 11 april in de Tilburgse gemeenteraad, wat een cruciaal moment lijkt te worden in het vier jaar durende conflict tussen Goirle en haar buurgemeente.

“We zijn niet principieel tegen de komst van arbeidsmigranten en willen dat dit op een goede manier gebeurt. Maar de voorgestelde aantallen vinden we buiten proportie”, aldus Franssen. “We hebben al gesprekken gevoerd met de gemeente Tilburg om het aantal te verminderen, bijvoorbeeld naar 100 in plaats van 366. Tot nu toe verschillen we van mening.”

LEES OOK:
366 arbeidsmigranten? Dat vinden ze in Riel veel te veel
500 arbeidsmigranten gaan toch niet naar Enschotsebaan, waar dan wel?
Marcel (22) werd dakloos in Tilburg: ‘Mijn zus zette me op straat’

Edita Saakian