Chocoladeliefhebbers getroffen door recordpiek van cacaoprijzen

Bonbons en chocoladerepen worden duurder door de stijgende cacaoprijs. De prijs voor de grondstof van chocola kan oplopen tot zo’n dertien euro. Deze prijsstijging is voornamelijk te wijten aan de slechte oogsten in West-Afrika, waar minimaal 70 procent van de cacao vandaan komt.

De prijs van cacao is recentelijk op de beurs van New York voor het eerst boven de 9000 dollar per ton uitgekomen. Daarmee is de grondstof voor chocolade nu duurder dan koper. Alleen vorige maand zijn de prijzen van cacao al 60 procent gestegen; in 2024 zijn deze al verdubbeld. De oorzaak ligt onder meer bij slechte oogsten en zieke cacaobomen in West-Afrika, waar de meeste cacao ter wereld vandaan komt.

Hein Geers is eigenaar van de chocolatier Huize Geers. Dit is een familiebedrijf dat al vier generaties meegaat. “Wij zijn nu nog niet met de prijzen omhoog, maar met de bonen die er nu aankomen moeten we wel.” De chocolatier zegt dat zijn bedrijf samen met vijf andere bedrijven als eerste getroffen wordt in ons land. Er zijn namelijk maar 6 bedrijven in Nederland die van de boon zelf chocolade maken, vertelt Geers. “De rest koopt chocolade in en wij verwerken echt de cacaobonen.”

Bijvoorbeeld in Ivoorkust en Ghana was de oogst nihil. De afgelopen drie jaar hebben deze regio’s te kampen gehad met veel temperatuurschommelingen en zware regenbuien, wat een nadelige invloed heeft op de productie van deze belangrijke grondstof. Naast de klimaatproblemen hebben de cacaoboeren al jaren te maken met armoede. Dit gebrek aan middelen maakt het moeilijk voor hen om te investeren in hun plantages en deze te beschermen tegen de extremen van het weer.

De fabrieken verwerken de kostbare bonen tot onder meer cacaoboter. Sommige fabrikanten zijn van de boter afhankelijk om bijvoorbeeld chocoladerepen te kunnen maken. Door de gestegen prijs van cacao hebben fabrikanten de prijzen van hun chocolade ook moeten verhogen. Deels had dat ook te maken met de gestegen prijzen van suiker.

LEES OOK:
Pasen draait steeds minder om religie en meer om chocola

Tristan Kans