Studenten van De Rooi Pannen Tilburg net geen kookkampioen

Foto: De Rooi Pannen

Bij de Nederlandse kampioenschappen koken en serveren voor VMBO-studenten hebben leerlingen van De Rooi Pannen uit Tilburg een goede prestatie neergezet. Dit jaar is het 30-jarige jubileum van de competitie, georganiseerd door de Vereniging van Scholen voor Horeca Onderwijs (VSHO). De Rooi Pannen Tilburg behaalde een eervolle tweede plaats met een team bestaande uit de leerlingen Loïs, Joep en Kyan.

De Eindhovense vestiging van De Rooi Pannen ging er nipt met de eerste plaats vandoor. De studenten van De Rooi Pannen Tilburg hebben hun kook- en serveervaardigheden laten zien aan een deskundige jury, met de steun van hun docenten. Hun succes laat niet alleen zien wat ze zelf kunnen, maar ook de standaard van het horecaonderwijs.

Keuken en bediening

Joep van der Steen was één van de twee studenten die verantwoordelijk was voor de keuken bij De Rooi Pannen Tilburg. “Het was heel stressvol en we kwamen in tijdnood, maar gelukkig is alles nog goed gekomen,” vertelt hij. Volgens Joep hadden ze zelfs nog eerste kunnen worden als ze meer aandacht hadden besteed aan het mooier opdekken. “Hygiëne was nog een puntje van kritiek waar ze heel streng op waren,” voegt hij toe. De student-kok heeft er veel van geleerd. “Vooral dat ik meer moet communiceren over wat ik aan het doen ben.”

Er was ook een gedeelte voor het serveren en bedienen tijdens de kampioenschappen. Loïs Boset was als enige verantwoordelijk voor dit onderdeel. “Ik moest een salade aan tafel maken en serveren. Dit had ik nog nooit gedaan en was dus best lastig,” legt ze uit. Ze had nog best wel wat extra punten kunnen scoren.

Grootste droom

De studenten van De Rooi Pannen Tilburg zijn erg ambitieus. Joep is erg specifiek. “Ik wil graag een eigen restaurant openen in Amsterdam-Zuid,” zegt hij enthousiast. Voor Loïs is het nog niet zo concreet. Ze wil graag zich gaan focussen op de bar en cocktails maken. “Het lijkt me heel gaaf om dit ooit in het buitenland te kunnen doen.” Echter moeten ze nu gewoon weer verder in de restaurants die onderdeel zijn van de school.

Tristan Kans