Amber (22) had veel financiële stress met burn-out als gevolg

Amber van Dun over financiële stress studenten
Foto: Amber van Dun

Een leuk studentenleven hebben, goed presteren op je studie en genoeg werken om dit alles te kunnen betalen. Het is een balans die veel studenten proberen te vinden, maar dit is moeilijker dan het lijkt. Ook studente Amber van Dun loopt hier tegenaan. “Ik durf DUO niet te openen, want ik wil gewoon niet zien hoeveel schuld ik heb opgebouwd.”

Studentenfractie Sam van University Tilburg hield een poll bij studenten over financiële stress. De vraag was of studenten deze stress gaan ervaren als de koopkrachtmaatregel wegvalt en de basisbeurs omlaaggaat. Bijna driekwart van de studenten geeft aan dat dit inderdaad het geval is.

Ook studente Amber heeft last van de financiële stress die bij veel studenten speelt. “Ik ben zelf deels pechgeneratie dus ik krijg alleen dit jaar de basisbeurs. Volgend jaar heb ik hier geen recht meer op, omdat ik dan al vier jaar heb gestudeerd, terwijl ik de beurs maar een jaar heb gekregen.”

“Ik wilde eerst eigenlijk niet mijn huur lenen, maar er valt gewoon niet tegenop te werken.”

Amber is onderdeel van de pechgeneratie en de generatie die wel weer de basisbeurs krijgt. Toen ze de basisbeurs nog niet kreeg moest ze dus of lenen of flink wat uurtjes werken om alles te kunnen betalen. “Ik heb dus ook heel erg het verschil ervaren. De afgelopen twee jaar heb ik mijn huur moeten lenen en naast mijn studie heel hard gewerkt. Ik wilde eerst eigenlijk niet mijn huur lenen, maar er valt gewoon niet tegenop te werken. Ik werkte ongeveer drie dagen acht uur om mijn studentenleven toch nog volop te kunnen benutten. Het best lastig om hier een goede balans in te vinden. Je staat ook onder druk, omdat je gewoon je studie wil halen.”

Zo’n balans is niet vanzelfsprekend, vooral als je alle dingen die je doet ook leuk vindt. Dan heb je vaak zelf wel door dat het te veel is, maar bikkel je door, omdat je er ook weer energie uithaalt. “Ik heb uiteindelijk een burn-out gehad, je probeert al die ballen omhoog te houden. De burn-out kwam vooral doordat ik heel veel dingen deed en het ook allemaal goed wilde doen. Ik zat bij een studentenvereniging, ik zat bij SAM, ik was actief bij mijn studievereniging, ik werkte drie dagen per week, ik was bezig met mijn scriptie, ik ging elk weekend naar huis om daar te werken en mijn familie te zien en ik probeerde vaak met een vriendinnetje te eten.”

“Door mijn studieschuld kijk ik best onzeker naar mijn toekomst.”

Amber voelde de burn-out al een beetje aankomen, maar wilde er nog niet helemaal aan toegeven. “Ik merkte aan mezelf dat ik een tijdje gestrest was. Ik wilde toen eigenlijk doordeweeks iets minder gaan werken, maar op werk vonden ze dat ik te weinig beschikbaarheid had. Op een gegeven moment werd ik wakker en ging het gewoon niet meer. Ik voelde me super slecht, ik kon helemaal niks. Uit bed komen lukte amper, mijn lichaam voelde zwaar aan. Toen ben ik eigenlijk soort van in elkaar gezakt. Ik belde mijn ouders, omdat ik niet meer wist wat ik moest doen. Op dat moment ben ik naar de huisarts toegestapt en heb ik echt even de tijd genomen om rust te nemen.”

Geld lenen van duo heeft gevolgen voor je toekomst. “Door mijn studieschuld kijk ik best onzeker naar mijn toekomst. Ik ben nu bezig met mijn bachelor en ga volgend jaar een master doen. Ik krijg dan geen basisbeurs meer, dus ik wil het eigenlijk in een jaar afronden. Bij veel studenten om mij heen loopt een master uit tot 1,5 jaar. Om dit wel in een jaar te halen moet ik veel uren in mijn studie stoppen, dan is het gewoon lastig om daarnaast te werken. Dan moet je eigenlijk gelijk alweer gaan lenen, maar daar zit weer rente op. Ik weet zelf ook nog niet zo goed hoe ik het volgend jaar moet gaan doen eigenlijk.”

Financiële stress speelt veel onder studenten afgelopen jaren. Je hebt de pechgeneratie, de studenten die tussen schip en wal vallen en de studenten die nu net rond kunnen komen met de huidige basisbeurs. Die bedraagt nu iets meer dan 450 euro per maand. Hier kan je gemiddeld gezien je huur en een week boodschappen van betalen. De meeste studenten moeten dus lenen of werken om helemaal rond te komen.

Maar dit is niet de normale beurs, er zit namelijk een extraatje op door de inflatie. Terwijl alles steeds duurder wordt en de lonen omhoog gaan, wil de overheid de beurs vanaf september weer terugbrengen naar 300 euro.

LEES OOK:
F.U.S.T over rente studieschuld: ‘Overheid moet zich dood schamen’

Isa Hamerlinck