Eind dit jaar meer duidelijk over samenwerking PvdA en GroenLinks in Tilburg

(Beeld: Stadsforum/Omroep Tilburg).

De vraag die velen bezighoudt, is wanneer PvdA en GroenLinks in Tilburg één partij worden. René Spieringhs, fractievoorzitter van GroenLinks in Tilburg, werpt in de nieuwe aflevering van Stadsforum licht op deze kwestie.

Sinds een halfjaar is René Spieringhs fractievoorzitter, nadat Evelien Kostermans wethouder werd. Zij verving Esmah Lahlah, die de landelijke politiek in ging en nummer twee achter Frans Timmermans werd. Landelijk en voor de Europese verkiezingen zijn PvdA en GroenLinks al één fractie, maar in Tilburg nog niet.

Speciale commissie

Spieringhs geeft aan dat het nog onduidelijk is of en wanneer de twee partijen in Tilburg samengaan. Een advies wordt eind dit jaar verwacht, waarbij een speciale commissie wordt ingesteld om onder de leden te onderzoeken wat hun voorkeur heeft. “We willen verschillende mogelijkheden verkennen”, voegt hij toe. “Het hoeft niet per se dezelfde vorm van samenwerking te zijn als op landelijk niveau.”

Spieringhs legt uit dat er ongeveer vijf opties zijn voorgelegd voor de PvdA en GroenLinks Tilburg, variërend van niets doen tot volledig samengaan. “Daartussen liggen opties zoals aparte lijsten hanteren bij de verkiezingen en na de verkiezingen één fractie vormen”, verduidelijkt hij. “We moeten ook de voor- en nadelen vaststellen en achterhalen wat de leden ervan vinden.” De commissie zal in mei van start gaan met haar werk.

Meer tijd nodig

Waarom duurt dit onderzoek naar de haalbaarheid van samenwerking in Tilburg zo lang? Spieringhs geeft aan dat dit te maken heeft met het feit dat er in Tilburg voornamelijk met vrijwilligers wordt gewerkt. “Daarom hebben we hier meer tijd nodig”, verklaart hij. “Kwaliteit gaat boven snelheid. Als we nu al weten dat er tegen het einde van het jaar een uitspraak komt over een mogelijke samenwerking, zijn we ruim op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen.”

Bekijk hier de hele aflevering:

LEES OOK:
Kostermans wil nog meer groen en verkoeling: 1500 extra bomen
Evelien Kostermans volgt Esmah Lahlah op als wethouder

Edita Saakian