Hogere verkoop compost om te mulchen: ‘Meer vraag dan aanbod’

Bodemverbeteraar om te mulchen
Foto: pexels

Iedereen kan het zien: de bladeren groeien weer aan de bomen, de eerste planten staan in bloei en de zon gaat vaker schijnen. Een leuk aanzicht, maar er zit ook een keerzijde aan. Onkruid begint weer uit de grond te komen en de bodem droogt uit door de zon. Om dit tegen te gaan, bestaat er mulchen. En dit wordt steeds populairder: “Er is gigantisch veel vraag naar.”

Maar wat is mulchen eigenlijk? Eigenlijk breng je hierbij een laag tuinresten aan in de bodem. Een bedrijf in de regio dat de producten hiervoor verkoopt, geeft aan dat de bodemverbeteraars de deur uit vliegen. “Er is meer vraag dan aanbod op dit moment. We zien dat de vraag elk jaar hoger wordt”, vertelt een adviseur bij het bedrijf. “Het probleem is groot, zeker met de zomers die we hebben, waardoor de bodem heel snel uitdroogt. Een mulchlaag houdt het vocht juist vast in de bodem.”

Eigen tuin

Er zijn verschillende bodemverbeteraars die je kunt gebruiken voor je eigen tuin. “Gecomposteerd blad bijvoorbeeld. Dit is iets wat we veel gebruiken en aanraden voor tuinen van mensen. Het voordeel is dat het opkomend onkruid tegenhoudt, de uitdroging van zandgronden voorkomt en het organisch stofgehalte verhoogt.”

Naast het blad bestaat er ook schimmelmulch. Dit is een bodemafdekkend materiaal op basis van gecomposteerd hout. “Er zitten goede schimmels, die kwade schimmels kunnen terugdringen of doden. Dit wordt meer gebruikt voor een omgeving met veel planten en bomen en zien we minder bij particuliere tuinen terugkomen.”

Tips

Mocht je dus je de bodem van de tuin willen verbeteren, wordt mulchen met gecomposteerd blad aangeraden. “Je moet hierbij wel rekening houden dat je minimaal acht centimeter in de hoogte strooit. Daarnaast is het belangrijk van tevoren de wortelonkruiden weg te halen, anders komt het bosstrooisel er alsnog doorheen”, aldus de adviseur.

Proef Gilze en Rijen

Ook in de gemeente Gilze en Rijen starten ze met mulchen. Hier zijn ze recentelijk mee begonnen. De woordvoerder vertelt: “We willen gaan kijken wat het effect is op de bodem en ons onderhoud. Als de bodem al bedekt is komt er minder onkruid naar voren, dus dat helpt in het onderhoud. Aan de andere kant is het ook een manier van de bodem voeden op een natuurlijke manier.”

In het najaar hoopt de gemeente het resultaat te zien van de proef. “De perken liggen dicht naast elkaar, waar we het een wel met blad bedekken en het andere niet. Hierdoor zou het verschil goed te zien moeten zijn”, aldus de woordvoerder.

De gemeente zet het nu in op bepaalde plekken. Na de proef wordt gekeken of het heeft gewerkt en of het breder wordt ingezet.

Luna Kaleas