Gemeente voert druk op bij NS en wil fietsenstallingen minimaal heel het weekend gratis

Fietsenstalling Noord van het NS Station van Tilburg | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Het is geen mooi aanzicht, de honderden fietsen die op het plein achter het station geparkeerd staan. Maar als het aan de gemeente ligt, worden er maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat meer mensen hun fiets in de NS-stallingen zetten. Dat blijkt uit antwoorden van het college op vragen van Lokaal Tilburg.

De stalling op het Burgemeester Stekelenburgplein staat er al even, maar is volgens de gemeente nog altijd tijdelijk. Het is de bedoeling dat de stalling uiteindelijk verdwijnt en dat iedereen zijn fiets in een van de twee NS-stallingen zet. Maar om Tilburgers zo ver te krijgen, wil de gemeente de fietsenstallingen langer gratis maken.

Makkelijk en gratis

De gemeente ondervroeg ruim honderd mensen die hun fiets op het plein hadden gestald. De voornaamste redenen hiervoor zijn volgens de meesten: gemak en de kosten die het stallen bij NS met zich meebrengt. Alleen de eerste 24 uur zet je je fiets hier namelijk gratis weg, daarna betaal je 1,35 euro per dag.

De gemeente voert gesprekken met NS om de fietsenstallingen langer gratis te maken. De voorkeur gaat hierbij uit naar minimaal 72 uur, maar met gratis stallen in het weekend zou de gemeente ook al tevreden zijn. NS houdt vast aan het getekende contract dat tot 2028 loopt, waarin staat dat parkeren alleen de eerste dag gratis is.

Langer gratis stallen

Jaarlijks draagt de gemeente zo’n twee ton bij aan de NS-stallingen. Door die bijdrage verwacht de gemeente eigenlijk meer medewerking van NS, maar tot dusver hebben de gesprekken nog niets opgeleverd. “Wij blijven druk uitoefenen op NS om tot ruimere afspraken te komen over het gratis stallen van fietsen in de stallingen”, antwoordt de burgemeester op de raadsvragen.

LEES OOK:
Tilburgers zetten hun fiets massaal op straat en niet in de fietsenstallingen

Pieter Soethout