Bezinningsbos biedt een plekje van troost voor Goirle

Kunstenaar Harry Verhoeven met twee miniatuur versies van het kunstwerk. Foto: Omroep Tilburg.

In Goirle komt er in het bos een bezinningsplek. Een plek waar mensen ‘rust, bezinning en troost’ kunnen vinden. Kunstenaar Harry Verhoeven heeft ervoor gezorgd dat verschillende soorten rouw een plekje krijgen bij het kunstwerk.

Dit bezinningsbos in Goirle komt er niet zonder reden. Inwoners uit de gemeente gaven bij de gemeente aan dat ze behoefte hebben aan zo’n plek. Een van de slachtoffers van het MH17 incident kwam namelijk uit Goirle. De gemeente is met de nabestaande en met andere rouwende mensen in gesprek gegaan over wat voor invulling de plek zou krijgen.

Hier kwam uiteindelijk een idee uit: een kunstwerk in het bos. Het was al duidelijk welke plek het zou worden, het enige wat ze nog zochten was een kunstenaar. De puzzelstukjes vielen ineen na een belletje van Goirlese kunstenaar Harry Verhoeven. Hij wilde graag een kunstwerk maken voor de plek waar hij geboren en getogen is, waardoor de keuze voor een kunstenaar snel gemaakt was.

Het kunstwerk

Hij is ermee aan de slag gegaan en heeft verschillende vormen van rouw in het kunstwerk verwerkt. Het kunstwerk heeft twee kanten, je hebt een standbeeld en iets aan de muur. Aan de muur hangt een boek. Het boek representeert dat iedereen een verhaal heeft.

In het boek zie je twee korenaren. Deze staan symbool voor de wederopstanding van nieuw leven en rijke vruchten. Onderaan het boek staat een tekst: “Wat je hebt verlies je, wat je bent blijft, voorbij tijd en ruimte”. Aan de andere kant staat een beeld van een vrouw die een kind omhooghoudt. Een geknielde moeder heft haar overleden kind, in de vorm van een hart, omhoog.

Verschillende vormen

Verhoeven heeft ervoor gezorgd dat er verschillende vormen van rouw in het kunstwerk zijn verwerkt. Aan de kant van een boek komt een kleine gleuf. Hier kan je een geschreven boodschap in doen, deze wordt dan “voor eeuwig” aan het verhalenboek toegevoegd.

Aan een rooster achter het boek kan je een slotje ophangen, waarna je het sleuteltje ook in de kleine opening kan achterlaten. Ook zijn er een aantal stalen plaatjes, hier kan je iets achterlaten, bijvoorbeeld een herinneringssteentje.

Opening

Het beeld is gemaakt van corten-staal, hetzelfde materiaal als de Zwijsengarage vlakbij station Tilburg. Beide kunstwerken zijn af, maar het beeld moet nog de tijd krijgen om te roesten. De officiële opening is 27 september, waarna je altijd troost kan opzoeken bij het speciale plekje in het bezinningsbos in Goirle.

LEES OOK:
Brabantse kunstenaars strijden om plek in Mollebos in Gilze

Isa Hamerlinck