Tilburg aan Zee: Een kijkje in de wereld van Surfclub Tilburg

Tilburg aan Zee
Tilburg aan zee biedt een uniek kijkje in de Tilburgse surfcultuur (Foto: Ed Assele/SurfEd).

In Tilburg, ver weg van de kust, vindt een unieke expositie plaats: Tilburg aan Zee. Op 15 en 16 juni biedt NS16 een zeldzame kans om de surfcultuur te ervaren in een stad die niet direct aan zee ligt. De organisator achter het evenement, Sander Raeijmaekers, geeft ons een kijkje in de wereld van de Tilburgse surfcultuur.

Als je aan Tilburg denkt, komen beelden van zee, strand en golven waarschijnlijk niet meteen op. En tóch bestaat Surfclub Tilburg, met stadsgenoten die wanneer het ook maar kan, de golven opzoeken. Eigenlijk een soort grapje binnen een vriendengroep, vertelt Sander. Hij is zelf al vijftien jaar actief als surfer. “We surfen al zo’n twaalf jaar samen. Omdat we ver van de kust wonen, hebben we een appgroep opgezet om te carpoolen naar de zee. Daar zijn mooie vriendschappen uit ontstaan.”

De groep bestaat inmiddels uit ruim dertig mensen die regelmatig de anderhalf uur durende rit naar de kust maken om te kunnen surfen. “Wij doen aan golfsurfen en moeten dus naar de zee. De surfplas in Goirle is voor ons geen optie. Waar we naartoe gaan, kan vaak verschillen. Meestal ergens tussen Vlissingen en Scheveningen.”

Vooral niet serieus

Surfclub Tilburg is inmiddels uitgegroeid tot een hechte gemeenschap, die elkaar ook buiten het surfen regelmatig zien. “We zijn geen officiële club, maar een vriendengroep die samen surft”, vertelt Sander. “Het moet vooral niet te serieus worden, dat willen we ook niet.”

Wonen in Tilburg, ver van de zee, brengt zo zijn uitdagingen met zich mee. “In Tilburg is er niemand die een surfboard kan repareren. Dan moet je naar Scheveningen of Rotterdam, maar ben je behoorlijk wat tijd en benzine kwijt. Dus zijn we maar zelf begonnen met surfboards repareren en maken. Die kennis deel je dan weer met elkaar.”

Tilburg aan Zee

Na jaren van surfen en samenkomen heeft dit uiteindelijk geresulteerd in Tilburg aan Zee, een kunst- en muziekevenement dat in het weekend van 15 en 16 juni voor iedereen te bezoeken is. “Het is de eerste keer dat we zoiets organiseren en ook de enige keer, dus het is echt iets unieks”, zegt Sander.

De expositie combineert fotografie en schilderkunst die allemaal in het teken staan van surfen en ook muziek is een belangrijk onderdeel. “Zo hebben we ook de enige echte Tilburgse surfband The Malbehavers. Dit evenement geeft een inkijkje in onze wereld, met een mix van Tilburgse creatievelingen en de vrienden die we door het surfen hebben leren kennen”, voegt hij toe.

tilburg aan zee


Angela Weisz