Zo schatten de Tilburgers de kansen van Nederland in op het EK

Na drie jaar wachten is het weer zo ver: het EK staat op het punt van beginnen. Vrijdagavond trappen gastland Duitsland en Schotland het toernooi af. Nederland komt zondagmiddag voor het eerst in actie tegen Polen. Daarna staan er in de poulefase nog wedstrijden tegen topfavoriet Frankrijk en underdog Oostenrijk op het programma. Denken de Tilburgers dat het Nederlands elftal ver gaat komen?

Opvallend genoeg heeft nog niet iedereen last van oranjekoorts. De meningen op straat verschillen nogal. “Je komt zo ver als je komt en dan is het weer afgelopen”, zegt een van de mensen nuchter. Iemand anders denkt juist weer dat Nederland wel kans maakt. “Ik denk wel dat we ver gaan komen, maar je weet het nooit.”

Ook zijn er mensen die zeggen helemaal niet te gaan kijken. “Atletiek kijken we altijd wel, maar met voetbal heb ik helemaal niets”, vertelt een vrouw. Een andere jongen zegt dan weer: “Ik vind voetbal eigenlijk een beetje saai.”

Wanneer mensen wel gaan kijken, doen ze dat vooral met familie. “Mijn vader kijkt ook altijd dus ik denk samen met hem”, vertelt een jongen. Iemand anders geeft aan: “Ik zit midden in mijn toetsweek dus ik denk dat ik gewoon alleen ga kijken.”

Nederland speelt zondagmiddag om 15:00 tegen Polen.

Pieter Soethout