Brabantse kunstenaars strijden om plek in Mollebos in Gilze

Onthulling winnend kunstwerk 2023
Onthulling 2023 winnend kunstwerk van Rob Zweerman - Gilze en Rijen (Bron: Stichting Kunstweek)

In het Mollebos in Gilze komt er weer een nieuw kunstwerk te staan. Net zoals voorgaande jaren maakt één van de vier kunstenaren uit Brabant kans om hun werk tentoon te stellen in het bos. In juni wordt bekend gemaakt welk kunstwerk er twee jaar mag gaan staan. De kunstenaar wint ook een geldprijs van vierduizend euro. Het stemmen kan vanaf 6 april tot en met 12 mei.

Voor kunstenaars Niko de Wit en Roos Mannaerts uit Tilburg zullen het een paar spannende maanden worden. Voor deze editie van de wedstrijd heeft kunstenaar De Wit zijn beeld genaamd ‘Embrasure’ ingediend. Volgens de kunstenaar heeft het ontwerp te maken met de schietopeningen in een verdedigingsmuur die gebruikt werden tijdens gevechten. “Deze schietgaten werden vroeger gebruikt ter verdediging van de stad. Zo werden vijanden verrast met kogels.”

Hoewel het kunstwerk al sinds 2000 bestaat, vindt De Wit het toch zeker een geschikte inzending voor de wedstrijd. “Dit beeld heeft eigenlijk al veel plekken van het land gezien. Het zou zonde zijn als het nu alleen maar in een atelier blijft staan.”

“Embrasure” gemaakt door Nico de Wit (foto: Niko de Wit)

Enthousiast

Ook Roos Mannaerts is erg enthousiast dat ze mee mag doen. Zo heeft de kunstenares zich naar eigen zeggen vijf minuten voor de deadline ingeschreven. ‘’Ik heb via een kennis gehoord, dat deze verkiezing er is. Het leek me een goed idee om mee te doen. Ik had er van tevoren nog nooit van gehoord. Tot mijn verbazing ben ik een van de uitgekozen kandidaten geworden’’, vult de kunstenares aan.

Voor deze wedstrijd heeft Mannaerts haar werk genaamd ‘Vaan’ ingezonden. ‘’Het is een bronzen zijaanzicht van het hoofd van een vrouw. Het is en profil, maar nog steeds ruimtelijk. Ik was geïnspireerd door de renaissance, zo wil ik met dit beeld de herrijzenis van mijn werk uitdrukken’’, vertelt de kunstenares.

‘Vaan’ gemaakt door Roos Mannaerts (Bron: Roos Mannaerts)

Twee jaar lang

Afgelopen maanden mochten kunstenaars uit Brabant hun ontwerpen indienen voor een nieuw kunstwerk in het bos in Gilze. Dit kunstwerk komt vervolgens op de sokkel te staan, waar nu het werk van Rob Zweerman genaamd ‘Transmission’ staat. Voor de komende editie heeft de Stichting Kunstweek besloten om het winnende kunstwerk twee jaar lang te exposeren

Met de wedstrijd wil de stichting een podium bieden aan kunstenaars uit de regio. Zo maken ze allemaal kans op een plekje op de wisselsokkel. ‘’Gilze en Rijen is de eerste en langstlopende editie van de wisselsokkel’’, vult de projectmanager Maartje Heikamp van de stichting aan.

LEES OOK:
Kunstwerken bij het Beatrixcollege: een nieuw initiatief

Eline Smits