Vijf leerlingen werden geselecteerd uit een ontwerpwedstrijd om aan dit project deel te nemen. Cultuurcoach Anja Reinhardt was op zoek naar jongeren om een muurschilderingsproject in de wijk te realiseren.
“Bij een eerder project kregen we al veel positieve reacties. Veel bewoners vroegen zich af of zij ook kunstwerken in de wijk konden krijgen. Het is een prachtige manier om jongeren te betrekken bij hun omgeving, ze een gevoel van trots te geven en hen te inspireren,” legt Reinhardt uit.
Hangjongeren
Volgens haar is de omgeving van Reeshof weinig inspirerend en zijn er nauwelijks voorzieningen voor de jongeren zelf. “Dan gaan ze rondhangen en worden ze weggestuurd. Er wordt vaak negatief gesproken over hangjongeren.”
Terwijl ze volgens de kunstcoach veel creatieve potentie bezitten. “Muurschilderingen zijn een manier om dat zichtbaar te maken”, benadrukt ze. Volgens de kunstcoach is leren niet beperkt tot het klaslokaal alleen. Projecten buiten de schoolmuren zorgen ervoor dat leerlingen iets praktisch ervaren. “Het is prachtig om te zien dat leerlingen van verschillende leerjaren samenkomen en worden aangemoedigd om hun verhaal te delen”, voegt ze eraan toe. “In het begin was de opkomst niet erg hoog, maar nu iedereen ziet wat er buiten gebeurt, willen ze eigenlijk ook deelnemen.”
Proces
Het opfrissen van de wijk ging niet zomaar. Hiervoor moesten de organisatoren in gesprek met de wijkregisseur. Toestemming van het elektriciteitsbedrijf is vereist om de kunstwerken te maken, aangezien ze eigendom zijn van het bedrijf. Het realiseren van dit initiatief duurde een jaar. “Dat is ook mijn rol, om zulke mogelijkheden te creëren.”