Mason (8) deed voor het eerst mee aan de Ronde van Berkel

Ronde van Berkel
Mason (8) deed voor het eerst mee aan de Ronde van Berkel (Foto: Valery van den Bergh).

De 70e editie van de Ronde van Berkel was maandagavond weer één groot feest. Meer dan 200 mensen deden mee aan de jaarlijkse wielerronde in Berkel-Enschot, waaronder de 8-jarige Mason. Hij deed dit jaar voor het eerst mee aan deze traditie, die heel het dorp op de been brengt.

Sinds 2017 woont Valery van den Bergh met haar gezin in Berkel-Enschot en zijn ze inmiddels goed bekend met de Ronde van Berkel. Het evenement is al sinds 1953 een rijke traditie in het dorp en meer dan alleen een wielerwedstrijd. “Het is de saamhorigheid in het dorp die gevierd wordt”, legt Valery uit. De avond begint met wielerroutes voor jong en oud en eindigt met een gezamenlijke borrel. “De straat wordt afgezet en het is altijd een groot feest hier.”

Haar zoontje Mason was al een aantal jaar bij de Ronde van Berkel als toeschouwer aanwezig. Maar met de toevoeging van een nieuwe route voor kinderen vanaf zeven jaar, wilde hij graag ook zelf meedoen. “Vanaf carnaval begonnen de promoties over de Ronde al met doeken en borden in het dorp. Op school werd erover gesproken en het kwam ook voorbij in ons lokale nieuwsblad”, zegt Valery. “Mason vroeg steeds of ik hem al had aangemeld. Hij wilde het heel graag.”

Tekst loopt door onder de foto

Mason (rechts op de foto) tijdens de Ronde van Berkel (foto: Valery van den Bergh)
De allereerste keer

Maandagavond om half zes was het dan eindelijk zo ver: Mason stond met zijn fiets klaar voor de start. “Ik vond het heel erg leuk”, vertelt Mason. Valery vult hem aan: “Maar je vertelde ook dat het een beetje spannend was. Vooral toen hij zag hoeveel toeschouwers er waren.” Maar toen de race eenmaal begon, verdween die spanning bij Mason al snel.

In een groep met vijftien andere kinderen, waaronder vriendjes van school, fietste hij één kilometer. “Dat ging heel snel voorbij”, vertelt Mason. “Alleen het inhalen ging moeilijk.” De straat was verdeeld in een heen- en terugweg, dus als je met vieren naast elkaar fietst, wordt het lastig om daar langs te gaan, voegt Valery toe.

Trotse moeder

Ondanks dat het moeilijk was om in te halen, eindigde Mason als zesde. Maar wanneer de eerste drie gefinisht zijn, krijgen alle kinderen formeel een gedeelde vierde plaats. Mason kreeg na afloop een medaille en een tas met leuke cadeautjes, waaronder een tol, een snoepzakje en een cadeaubon voor ijs. Op de vraag of hij volgend jaar nog eens mee zou doen, hoeft hij niet lang na te denken. “Ja!”, klinkt het enthousiast vanuit zijn kant.

Nu Mason de smaak te pakken heeft, is de kans groot dat hij elk jaar mee zal doen. “Als ik het zo van Mason hoor, wil hij wel blijven meedoen”, zegt Valery lachend. “En als moeder ben ik natuurlijk ontzettend trots dat hij het aandurfde. Het is best knap om daar voor zoveel mensen te staan en mee te doen.”

In de avond wordt er gezamenlijk afgesloten in het dorp (Foto: Valery van den Bergh).

LEES OOK:
Ronde van Berkel razend populair: meer dan twee keer zoveel aanmeldingen als vorig jaar

Angela Weisz