Ronde van Berkel razend populair: meer dan twee keer zoveel aanmeldingen als vorig jaar

Thijs Blom met de rest van de organisatie (foto: Omroep Tilburg)

Al zeventig jaar lang is er een jaarlijkse wielerronde in Berkel-Enschot. De Ronde van Berkel is een traditie voor en door dorpelingen, met dit jaar wel heel veel animo. “Normaal hebben we rond de 100 inschrijvingen, maar dit jaar hebben er 215 mensen ingeschreven,” vertelt Thijs Blom, secretaris van het comité.

Thijs zit al zo’n twaalf jaar in het comité van de Ronde van Berkel. “De leukste traditie vind ik de ochtend van de opbouw. Rond half elf in de ochtend beginnen we de dag met koffie en worstenbrood. Dan spreken we nog een paar dingen door en gaan we van start,” zegt Blom.

Meeste deelnemers

Dit jaar is de belangstelling voor de ronde van Berkel groot met bijna dubbel zoveel aanmeldingen. Dat komt volgens Blom ook deels doordat er meer leeftijden kunnen meedoen. “We hebben een aantal jaar terug een nieuwe ronde toegevoegd; vanaf zeven jaar oud kan je nu al meedoen. Dat heeft denk ik ook voor veel belangstelling gezorgd. Dan zie je opa’s en oma’s en ouders langs de lijn die vroeger misschien zelf ook mee hebben gedaan. Dan is de cirkel rond, zeg maar.”

De ronde is voor iedereen toegankelijk: de jongste kinderen fietsen een kilometer en de grootste fietsfanaten kunnen 20 kilometer fietsen. Om half zeven ’s avonds beginnen de eersten en drie uur later fietsen de laatsten over de finish heen. Maar daar blijft het niet bij. Traditiegetrouw is er daarna nog een gezellige borrel ter afsluiting.

Reünie

“Zo vroeg mogelijk finishen is leuk, maar dat is geen doel op zich”, vertelt Thijs. “Het feest achteraf is altijd hartstikke gezellig. De twee horecagelegenheden waar het plaatsvindt zetten hun tenten op met overkapping en een disco. De laatste jaren is het steeds meer een feest waar iedereen aanwezig is. Sommige mensen komen er zelfs voor terug en zien het als een soort reünie op de maandagavond.”

Isa Hamerlinck